Опасни приложения за смартфони, които трябва да изтриете светкавично

14
Десетки опасни приложения се появяват на пазара всеки ден, толкова много, че дори Google Play и App Store не могат да ги проследят веднага
Десетки опасни приложения се появяват на пазара всеки ден, толкова много, че дори Google Play и App Store не могат да ги проследят веднага Снимка: Pixabay

Не е тайна, че някои приложения изяждат цялото пространство в телефона ви и виждат сметката на батерията

Други пък автоматично таксуват пари, събират данни от кредитни карти или споделят личната ви информация. Десетки опасни приложения се появяват на пазара всеки ден, толкова много, че дори Google Play и App Store не могат да ги проследят веднага. Така че безопасността на вашите устройства и личната информация е най-вече във вашите ръце.

Екипът на „МИЛА“ се отнася сериозна към киберсигурността и затова подготвихме списък с приложения, от които е по-добре да се отървем възможно най-скоро.

1. Безплатни игри

Разработката на игри струва много по отношение на пари и усилия, така че ако намерите безплатна игра, имайте предвид, че разработчиците или са добавили много реклама в приложението (което обикновено се запаметява за кеш и изяжда съхранението на устройството ви) или има шанс те да откраднат и след това да продадат личната ви информация. Така че, ако наистина искате да изтеглите приложение за игра, уверете се, че е добре познато или прочетете потребителското споразумение, с което се съгласявате.

2. Приложения за бързо зареждане

Има безброй приложения, които ви обещават, че могат да ускорят процеса на зареждане на телефона. Истината е, че нищо (включително приложенията) не може да зарежда телефона ви по-бързо, отколкото настройката по подразбиране позволява. Тези приложения са просто хитри, с безкраен поток от реклами, които понякога се появяват и при заключен екран.

3. Wi-Fi приложения

Внимавайте с безплатни приложения за Wi-Fi, които твърдят, че ви предоставят карта на Wi-Fi горещи точки, безплатни Wi-Fi пароли и защита на мрежата. Доказано е, че някои от тях могат да откраднат вашите лични данни, включително информация за кредитни карти.

4. Музикални плейъри от неизвестни разработчици

Освен да причинят огромно изтощение на батерията, за изядат хранилището на телефона ви и да ви напълнят с реклами като „бонус“, малко известните музикални приложения могат да бъдат вредни за вашия телефон, защото често в тях има вградени вируси и хакерски кодове, които копират личните ви данни.

5. Проследяващи местоположението

Приложенията, които искат достъп до местоположението ви, не само значително скъсяват живота на батерията на вашия телефон, но могат също така да използват или продават личните ви данни. Приложения за навигация, приложения за доставка, игри като Pokemon Go и дори някои приложения за социални медии проследяват вашето местоположение. Отделете малко време, за да разгледате приложенията, които имат достъп до вашето местоположение и премахнете ненужните. И за тези приложения, които използвате, може да проверите условията за ползване в настройките на приложението и да забраните достъпа до вашето местоположение.

6. Приложения с проблеми с поверителността

На пазара има много приложения, които ви молят да дадете достъп до вашия телефонен номер, контакти, текстови съобщения, снимки, местоположение и т.н. Повечето популярни приложения за социални медии имат достъп до личните ви данни, без дори да го осъзнавате. Затова обърнете допълнително внимание, когато инсталирате ново малко познато приложение, което изисква достъп до личните ви данни. Може също да проверите тези настройки в мениджъра на приложения.

7. Вградени браузъри

Вградените браузъри често са предварително инсталирани и понякога се отварят автоматично, когато щракнете върху връзка. Тези програми не гарантират защита на личните данни или защита от вируси и значително забавят операционната система на вашия телефон.

8. Безсмислени приложения

Нека бъдем честни, всеки има тези приложения, които не са отваряли известно време, или дори тези приложения, които са били забравени веднага след инсталирането. Не е тайна, че твърде много приложения на телефона правят живота на батерията по-кратък, забавят системата и като цяло са много разсейващи. Затова отделете малко и се отървете от онези, които не използвате.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари