Опашки, припаднали и много грешки при преференциите

0
Напрегната нощ на броене на изборния вот в Районните избирателни комисии
Напрегната нощ на броене на изборния вот в Районните избирателни комисии Снимка: БТА

Продължава предаване на изборните протоколи от СИК-овете

Напрегната нощ на броене на изборния вот в Районните избирателни комисии - опашки, струпване на хора, блъсканица, припаднали и бавна обработка на машиннното гласуване и много грешки при преференциите и машинния вот в протоколите на СИК, информира dir.bg.

90% от обработените протоколи в 23 РИК са с грешки - основно при преференциите

Близо 90 процента от обработените 140 протокола в 23-а Районна избирателна комисия в София са с грешки, които трябва да бъдат поправени. Това ще удължи процеса на приемане на протоколите, който вече продължава над 11 часа, предаде БНР.

Секретарят на 23 РИК Полина Витанова сподели по-рано през нощта:

"Не се движат много бързо нещата. Има доста сборни грешки, особено при преференциите, и в почти всеки протокол. Тези грешки трябва да се отстранят и след отстраняването им повторно да се въведат данните. Не става въпрос за преправяне, поправяне или каквото и да е на протоколите".

Членовете на мобилните секции прекараха над час пред "Арена Армеец" преди да предадат протоколите от секциите. Изабела Александрова - председател на 86 а СИК в "Лозенец", обясни:

"Най-големият проблем беше, когато дойдохме до "Арена армеец", за да си предадем бюлетините. Един час ни държат отвън, на студа, бусът- неотопляем. Гладни, уморени, и те не ни пускат, не знаем защо. Не били подготвени".

Обстановката пред зала "Арена Армеец" е спокойна, след като по-рано полицейски кордон попречи на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън" да влезе в залата. Манолова твърдеше, че има подправени протоколи и настояваше да присъства на обработването им. Секретарят на 23 РИК Полина Витанова каза, че това е обида за членовете на комисията.

При 25-ти РИК София, където председател е Валери Цолов, са стигнали до 230 от 521 избирателни протоколи от изборните секции. Темпото е по- бързо от очакваното, каза още Цолов. Той добави, че умората си казва думата и се натрупва забавяне.

Уточни, че в залата хората от комисиите са преупредени да спазват противоепидемичните мерки и да не се скупчват, но не всички се съобразяват с инструкциите.

Не такава обаче е ситуацията в зала "Фестивална", където също се обработват протоколи от РИК София. Част от членовете на избирателни комисии там коментираха, че не всички спазват мерките и някои хора не носят маски.

Проблеми с машинното гласуване във Варна

Изключително бавно става обработването на изборните книжа, когато пристигнат в РИК във Варна.

Протоколите от вота във Варна се предават в спортната зала в града. Пред и в залата има струпване на хора въпреки противоепидемичните мерки.

"Хора припадат вътре, блъскат се като ръгбисти. Организацията е много на ниво", коментира един от чакащите пред bTV.

670 са общо секциите на територията на Варненска област, до момента около 400 са успели да подадат своите документи.

По думите на председателя на РИК-Варна Велин Жеков около час е необходим само за въвеждането на данните от преференциите и данните от машинното гласуване.

"Много проблеми имаме с машинното гласуване, грешки. Машините са забивали, не са изкарвали разписки, съответно хора, които са гласували, не са получавала доказателство, че са гласували", коментира Жеков пред БНТ.

Друго, което бави обработката, във Варна листите са много дълги, могат да бъдат удвоения брой на мандатите. За Варна мандатите са 15, удвоеният брой - 30. Доста партии са се възползвали, така че за Варна протоколът има около 1400 отделни квадратчета, в които се вписват някакви стойности - допълни председателят на РИК.

От 670 секции 543 са с машинно гласуване. Най-голямо объркване е ставало при преференциите. Около 80% са протоколите в района на Двореца на културата и спорта, 57% от тях са обработени.

Според извадка към момента: ГЕРБ получават 26,50%, следвани от "Има такъв народ" - 20,25%, а за БСП - 11,36%.

Спиране на тока предизвика напрежение сред членове на СИК-ове в Пловдив

Продължават да се събират изборните протоколи в РИК в Пловдив. В Панаирните палати преминава една относително спокойна нощ, като изключим дребни инциденти.

Председателят на 16 РИК-Пловдив град Илиян Иванов обясни, че огромна част от секционните протоколи са сгрешени заради неправилно пренасяне на цифровите данни от машинното гласуване В секционния протокол, сборуването с цифрите от броенето на хартиените бюлетини и неудовлетворяването на самите контроли.

"Не бих казал, че обстановката е изключително спокойна, тъй като членовете на СИК-овете, които още не са предали своите протоколи, са изключително изнервени, тъй като палатата, в която се намират е студена, порази спиране на ток, не може да се отоплява добре. техните искания са за осигуряване на храна, топли напитки, одеяла и най-вече процесът да върви по-бързо", каза още Илиян Иванов.

Снощи около 1.00 ч. в две от палатите спря токът. Около 206 са обработените протоколи от 488.

Напрегната нощ и в Бургас

Напрегната нощ в Бургас. Към 7 ч. тази сутрин са обработени около 40% от протоколите от общо 759 секции. Данните до момента показват 25,5% за коалицията ГЕРБ-СДС. "Има такъв народ" печели 17,7%, БСП - 14%, "Демократична България" - 9,67%. В Бургас за Патриотичната коалиция "Воля" и НФСБ са гласували 4,62%. Въпреки че залата е голяма се допускат не повече от 100 души едновременно в нея.

Първи пристигнаха протоколите от COVID секциите и секциите за карантинирани, които бяха обработени в отделно помощение извън сградата. Забави се пристигането на протоколите от другите секции.

"Въпреки че протоколът е с 20 големи листа и въпреки че хората срещат трудност при отразяването на вота в него, се движим в същите темпове, с които сме се движели при предишни избори. Очакваме да приключим не по-рано от обяд", обясни председателят на РИК Елка Стоянова пред bTV.

Във Велико Търново броенето на бюлетини е по-сложно заради проблем с машинното гласуване, който наложи спирането на машинния вот в цялата област. Около 30% от протоколите до момента са обработени.

Председателят на РИК-Велико Търново Десислава Йонкова каза, че вотът на хората, гласували с машини вчера сутринта, ще бъде зачетен.

"Флашките от машините в момента се слагат на устройства на "Информационно обслужване" и резултатът, който е бил до момента, до който е работила машината, се зачита. Освен това същият е пренесен на протокола на СИК и на места, когато при преписването СИК не е спазила съответния ред, избива контрола, която се установява от РИК, поправя се по начинът, по който е в окончателния протокол на машината и така се прави окончателният протокол", обясни председателят на РИК пред БНТ.

Има голямо забавяне при обработването на протоколите на секциите, където се е гласувало машинно и с хартиени бюлетини в Русе. Оказа се и, че устройствата в четири секции са били разменени. За проблема се разбрало в края на изборния ден, когато номерът на разпечатаната разписка не отговарял на този на секцията.

Нощта в Стара Загора премина в ужас и хаос. Такова определение дадоха членовете на секционни избирателни комисии. Те изчакват в автобуси, за да предадат протоколите си. По информация на NOVA в момента реда си чакат 235 номер от 507 избирателни секции. Тези, които са успели да влязат в Районната избирателна комисия, споделиха, че и там чакането е дълго.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари