ООН: Над 3 милиона души остават без дом след земетресението в Турция

0
Осигуряването на жилища на хората остава спешна нужда година по-късно
Осигуряването на жилища на хората остава спешна нужда година по-късно

Осигуряването на жилища на хората остава спешна нужда година по-късно

Турция се нуждае от по-висок темп на жилищно строителство за милионите, останали без дом след унищожителното земетресение преди една година, каза постоянният представител на Програмата за развитие на ООН (UNDP) в страната Луиза Винтън, цитирана от ДПА.

Има голям брой хора, които имат нужда от дом. Жилища се предоставят непрекъснато, но всъщност не са достатъчно“, заяви тя.

По оценки на ООН двете земетресения на 6 февруари миналата година с магнитуд 7,7 и 7,6 са оставили без дом най-малко 3,3 милиона души в Югоизточна Турция.

Осигуряването на прилични жилища и подкрепата за поминъка на местните хора остават двете спешни нужди година по-късно, каза Винтън в интервю за ДПА днес. Тя допълни, че някои все още живеят в палатки или в повредените си жилища.

Ще доведем (и) последния оставащ гражданин, чието жилище е било разрушено или обявено за неизползваемо, до безопасен дом“, обеща на годишнината от земетресението турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той се беше ангажирал с изграждането на 300 хиляди жилищни сгради за оцелелите в рамките на година след труса. Правителството му обаче не успя да изпълни задачата и сега си е поставило за цел да осигури 200 хиляди жилища до края на 2024 година.

По-рано днес разгневени жители на най-силно засегнатия окръг Хатай протестираха срещу правителството и срещу опозиционни политици по време на възпоменателно бдение. Мнозина се оплакват от бавните според тях действия на правителството за разчистване на останките и строителство на нови апартаменти, пише БТА.

Ситуацията в Хатай „все още е апокалиптична“, каза Винтън и призова властите да пристъпят към дългосрочно устойчиво инфраструктурно планиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари