ООН и УНИЦЕФ: Непридружените и разделени деца, бягащи от Украйна, трябва да бъдат защитени

0
Държавите трябва да предложат безопасни пространства за деца и семейства непосредствено след преминаване на границата и да ги свържат с националните системи за закрила на детето
Държавите трябва да предложат безопасни пространства за деца и семейства непосредствено след преминаване на границата и да ги свържат с националните системи за закрила на детето Снимка: Фейсбук

Децата без родителска грижа са изложени на повишен риск от насилие, малтретиране и експлоатация особено когато тези деца пресичат граници

През изминалата седмица над един милион бежанци бяха принудени да напуснат Украйна в търсене на безопасност и защита, предаде БТА. Стотици хиляди от тях са деца, като голяма част са непридружени или са разделени от родителите или членовете на семейството си, съобщиха от УНИЦЕФ България. Децата без родителска грижа са изложени на повишен риск от насилие, малтретиране и експлоатация особено когато тези деца пресичат граници. Рискът от трафик също нараства при извънредни ситуации.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) и УНИЦЕФ призовават всички съседни и засегнати страни да осигурят навременно идентифициране и регистрация на непридружени и разделени деца, бягащи от Украйна, след като им предоставят достъп до тяхната територия.

Държавите трябва да предложат безопасни пространства за деца и семейства непосредствено след преминаване на границата и да ги свържат с националните системи за закрила на детето. Настоящата извънредна ситуация също така налага бързо разширяване на капацитета на споразуменията за спешна помощ с проверени лица, които предоставят подкрепа и грижи. Необходимо е и други услуги в защита на децата да бъдат разширени, като например такива, свързани с предотвратяване на насилието, основано на пола, както и механизми за проследяване и събиране на семейства.

За закрилата на разселените деца без техните семейства, които се намират извън пределите на държавата им на произход, от изключително голямо значение е предоставянето на временна приемна или друга грижа в рамките на местната общност. Трябва да се положат всички усилия за събиране на децата със семействата им, когато е възможно, ако това събиране е в техен най-добър интерес.

ВКБООН и УНИЦЕФ се ангажират да работят заедно, за да подкрепят държавните институции да предоставят закрила на децата и да гарантират, че тяхната безопасност е основен приоритет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари