Онкоболна жена от Русе чака ТЕЛК решение с месеци

0
Надежда Дюлгерова изказа разочарованието си както от ТЕЛК комисията, така и от работодателите
Надежда Дюлгерова изказа разочарованието си както от ТЕЛК комисията, така и от работодателите Снимка: Dunavmost

Надежда Дюлгерова изказа разочарованието си както от ТЕЛК комисията, така и от работодателите

Хора със сериозни заболявания чакат да бъдат освидетелствани от ТЕЛК с месеци, а понякога и повече. Поредният случай е на онкоболна жена от Русе.

Преди 6 години на Надежда Дюлгерова ѝ поставят диагноза "карцином на гърдата". Оттогава насам тя е претърпяла няколко операции, преминала е през химиотерапия, четири пъти се е явявала пред ТЕЛК. Последното решение го е чакала година и половина. Подала е документи през октомври 2021 година, информира БНТ.

След пет месеца получава становище, което не я удовлетворява, обжалва го пред Националната експертна комисия и отново чака – още една година и един месец. През това време неколкократно се е опитвала да разбере какво става с документите ѝ, но без успех.

Надежда Дюлгерова: "Няма комуникация. С НЕЛК изобщо не можеш да се свържеш по телефона. Тук в ТЕЛК комисията ходих няколко пъти. Понякога попадах на добър човек, който влизаше в "моите обувки" и казваха: Имайте търпение. Друг път се случи, една госпожа да се обърне и да ми каже: Е, нали имате работа… И знаем много добре, че там, където се подават документите и там, където се вземат решенията, е може би 20 крачки. Решенията, когато се върнаха от София, им трябваха 14 дена, за да се придвижат от едната сграда до другата сграда. Задавам въпроса – Това нормално ли е?!"

Кадър БНТ

От Регионалната здравна инспекция в Русе, на чието подчинение са териториалните експертни комисии, признават, че решенията излизат със закъснение. От години има проблем с намирането на медицински кадри, повечето от тях са пенсионери. И макар че отблизо 2 месеца заработи специализиран ТЕЛК за хора с онкологични заболявания в Русе, генерално решение на проблема няма.

"Има много законови пречки. Съставът на ТЕЛК-овете – много добре знаете, че те не са окомплектовани… В Русе разкрихме още един ТЕЛК, т.е. на територията на област Русе работят 3 ТЕЛК-а, което до някъде облекчава работата. Ние използваме всички ресурси, с които разполагат лечебните заведения на територията на град Русе, за да осъществим тази дейност, която ни е възложена от Министерството на здравеопазването", обясни д-р Александър Парашкевов – директор на РЗИ - Русе.

Но чакането с месеци продължава. Надежда Дюлгерова казва, че ако не има човек до себе си, на когото да

разчита, не знае как е щяла да оцелее. Останала и без работа - заради заболяването си е трябвало да смени професията и година и 7 месеца е ходила на интервюта.

Надежда Дюлгерова: "В момента, в който стигнем до това, че аз съм с ТЕЛК, интервюто приключва. Работодателите не желаят хора с ТЕЛК, което е проблем, законово е проблем. Хората с ТЕЛК се гледат като хора втора ръка… Ако не можеш да изпълняваш работата, която си изпълнявал преди това, нека държавата да се опита да те преквалифицира, да ти даде възможност, а не да те оставят вкъщи на произвола на съдбата."

Надежда обаче има надежда, че нещата все пак могат да се променят, ако се вземат решения в интерес на хората:

"Ако може малко по-бързо да се случват нещата, за да може човекът в тази ситуация да не е толкова ощетен – първо да е болен и отделно да очаква отношение от държавата."

След 2 години Надежда Дюлгерова отново ще се явява пред ТЕЛК. Иска ѝ се да вярва, че до тогава ситуацията ще е коренно променена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    Неправилно
    Жената е болна! Страх, отчаяние, приемане, борба, разочарование - малка част от това, през което е преминала. И ти сладур със сладур си тръгнал да обсъждаш неща, който не те касаят. Дано жената да здрава, да се подредят нещата при нея. Дано! Живейте, хора! Живейте без злоба, живейте като хора! Не затънали в злоба!
  • 17
    2
    Aha
    Само като погледнете бунгалото, от което издават ТЕЛК може да разберете, че хората са ги отписали. Но пък за чуждоземци дезертьори се дават милиарди...Нещо много сбъркано има в нас.
  • -3
    1
    Ех Мила!
    АКо беше жена, или най-малкото любовница на кмета, то щеше малко по-лесно да се пребориш с инсутуциите. Ама за съжаление нашият Осеменител се е фанал се с нискоразрядни кур ви. Само му виж последната _урва, кви пари арчи до Макчи Пикчу и секскурзии до село низофско. Но не съжелявай. Простак като Бенчо НЕ ТЕ ЗАСЛУЖАВА. Успех с борбата с институциите, които не ги еве за обикновения гражданин. НО. Милеят за ИДИОТИ като Бренчо- Корварина.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари