Онкоболен шампион по борба е обречен на смърт след решение на ТЕЛК

1
Мъжът не получава и пенсия за осигурителен стаж и възраст. На практика той е без никакви доходи и без здравноосигурителни права
Мъжът не получава и пенсия за осигурителен стаж и възраст. На практика той е без никакви доходи и без здравноосигурителни права Снимка: haskovo.net

Световният вицешампион по борба Юсуф Муратов доскоро е бил с 50% ТЕЛК и е получавал инвалидна пенсия.

Сега 75-годишният мъж, живеещ в димитровградското село Бодрово, е диагностициран с тумор, освен досегашните редица заболявания. След като преминава експертна комисия на 30 май 2019 г., той е получил 40% ТЕЛК и туморът не фигурира в експертното решение, при което му е спряна пенсията по болест, пише haskovo.net

След решението обаче Юсуф е получил пенсии за още два месеца (юни и юли), които трябва да върне. Освен новооткритото злокачествено оконологично заболяване, от години той влачи исхемична болест на сърцето, стенокардия, хипертонично сърце, захарен диабет, коксатроза, подагра, тромбофлебит, заради които е получавал инвалидната пенсия.

Сега той дължи на държавата около 570 лева, за което разбрал едва вчера, разказа съпругата му Димитрийка Муратова. Мъжът не получава и пенсия за осигурителен стаж и възраст. На практика той е без никакви доходи и без здравноосигурителни права.

Днес Юсуф Муратов трябваше да се яви на операция в пловдивска клиника за отстраняване на тумора, който набъбнал на 9 см и излязъл извън обхвата на бъбрека, установено при преглед на скенер. Заболяването му било открито през октомври миналата година, когато за 4 месеца бил прикован на легло. Тогава заради съпътстващите заболявания на мъжа и напредналата му възраст, лекарите не препоръчали веднага хирургично лечение, за да не се влоши състоянието му още повече. Сега обаче тази интервенция е неизбежна заради темповете на развитие на образуванието, в резултат на което се стигнало до запушване на канали и възрастният мъж не може да уринира.

Заради прекратените здравноосигурителни права, Юсуф не е постъпил в болницата за извършване на операцията.

Твърди, че при явяване на ТЕЛК-комисията е представил всички необходими документи, удостоверяващи заболяванията му. Той и съпругата му недоумяват как при толкова болести, процентът му е намален и дори в ТЕЛК-решението пише, че Юсуф е в "задоволително общо състояние".

"Трябваше ли да се свържем с циганката Величка, да уреди ТЕЛК-а на съпруга ми, който е с толкова сериозни заболявания и е почти на легло", коментира Димитрийка Муратова, която също е онкоболна.

Семейството остава да преживява с нейната пенсия от 232 лева, но след покупката на лекарства, памперси и разплащане на сметки, остават едва 50 лева. "С 50 лева ние двама болни трябва да преживяваме", с насълзени очи разказа възрастната жена.

Днес Юсуф подаде документи за отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Според закона обаче срокът за отпускане на минимална пенсия е 1 месец. За изчисляване на реалната пенсия отнема 4 месеца.

Юсуф настоява да бъде диагностициран реално от ТЕЛК комисия.

Инженер Юсуф Мурат е вицешампион по борба през 1968 година на Световното първенство в Истанбул. Има 3 медала от европейски първенства по самбо, многократен републикански шампион. Има медал за спортна слава.

От РЗИ-Хасково обещаха да извършат проверка по случая.

От ТЕЛК-Димитровград заявиха, че работят по правилник за изчисляване на процента на заболяванията, които се променят през годините. Допълниха, че не могат да направят проверка по конкретния случай днес. Вариантът е пациентът да се яви на повторна ТЕЛК-комисия заради влошено здравословно състояние, което трябва да бъде доказано документално. Поясниха, че решенията на комисията подлежат на обжалване на НЕЛК.

Източник: haskovo.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари