Омбудсманът иска извънредна проверка на "Топлофикация София"

0
Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов
Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов, в която настоява за инициирането на извънредна проверка на "Топлофикация София", съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Поводът за писмото са многобройни сигнали и жалби до омбудсмана срещу "Топлофикация София", свързани със сумите за възстановяване в резултат на безпрецедентното поевтиняване на природния газ със задна дата за периода 5 август 2019 г. – 31 март 2020 г., както и за изпълнението на показателите за качество за отоплителен сезон 2019-2020 г.

"Гражданите изразяват недоумение от символичните суми за прихващане", пише омбудсманът.

Доц. Ковачева подчертава, че за този проблем е предупредила на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание още на 18 юни 2020 г.

Според нея основната причина за неговото възникване е, че почти половината от сумата, възстановена от "Булгаргаз" на топлофикационните дружества, реално не стига до крайните клиенти, тъй като КЕВР я насочи към държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Омбудсманът информира КЕВР и че граждани, чиито имоти са в сгради с предприети мерки за енергийна ефективност, изразяват възмущение, че задълженията им за топлинна енергия вместо да намаляват се увеличават.

Ковачева обръща внимание и на факта, че обещаният от "Топлофикация София" калкулатор, с помощта на който хората да установят какви суми им се възстановяват, е заработил твърде късно – едва на 21 август 2020 г., почти в края на срока за рекламации по изравнителните сметки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари