Олаф Шолц: Руска атака срещу Украйна би била сериозна грешка

0
Русия превърна въпроса за евентуалното присъединяване в НАТО на Украйна в казус, което е парадоксално, заяви германският канцлер
Русия превърна въпроса за евентуалното присъединяване в НАТО на Украйна в казус, което е парадоксално, заяви германският канцлер Снимка: ЕПА / БГНЕС

Това заяви германският канцлер на Мюнхенската конференция по сигурността

Канцлерът на Германия Олаф Шолц днес заяви, че руска атака срещу Украйна би била "сериозна грешка" с голяма политическа, икономическа и геостратегическа цена, съобщи Ройтерс.

Нямаше никакво оправдание за това около 100 000 войници да бъдат струпани по границите на Украйна, заяви Шолц на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Русия превърна въпроса за евентуалното присъединяване в НАТО на Украйна в казус, което е парадоксално, защото в дневния ред не е включено решение по този въпрос", каза той, пише БТА.

Въпреки това Западът е готов да преговаря по исканията на Русия в сферата на сигурността, но "без да бъде наивен".

"Ние ще правим ясно разграничение между несъстоятелни искания и легитимните интереси в областта на сигурността", добави германският канцлер и допълни, че са налице важни индикации, че все още има шанс да се предотврати руска атака срещу Украйна чрез дипломация, като се има предвид очевидният интерес на Кремъл към преговори по неговите искания за сигурност.

"Въпреки всички различия, имаме важни индикации, че има подкрепа за преговори за контрол на въоръженията", каза той на Мюнхенската конференция по сигурността.

Олаф Шолц допълни, че Европейският съюз трябва да ускори процеса за присъединяване на страните от Западните Балкани, тъй като само силна и сплотена Европа може да играе важна роля в многополюсния свят.

"Не е достатъчно да се обяви за стратегическа цел разширяването на ЕС в този регион. Длъжни сме активно да ускорим този процес", заяви германският канцлер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари