Олаф Шолц от България: Настоятелно подкрепям преговори за присъединяване към ЕС на Северна Македония

0
Германският канцлер Олаф Шолц е на първата си визита в България
Германският канцлер Олаф Шолц е на първата си визита в България Снимка: БНТ

Германският канцлер Олаф Шолц заяви в София, че настоятелно подкрепя постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания.

"Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседните държави, но нашият опит показва, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят приятелски отношения със съседите. Затова настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Смятам, че има шанс за постигане на напредък. Ще продължим дискусията и обмена между нас до края на френското председателство и се надявам да постигнем напредък. Аз съм убеден, че заедно ние, европейците, носим отговорност за ЕС и за стабилността на Балканите. Важно е да използваме процеса на разширяване сега, в полза на Европа.

Западните Балкани трябва да имат сигурна европейска перспектива, заяви още Шолц и допълни, че подкрепя това Северна Македония да изпълни поставените условия, предаде БНТ

Премиерът Кирил Петков заяви, че България и Германия винаги са гледали на Западните Балкани в посока на присъединяването им към ЕС, но очаква изпълнението на поставените условия.

"В този момент България има три основни приоритета, за които ЕС трябва да е част от гаранцията, за да имаме стъпки напред - през европейския процес да се гарантира включването на българите в Конституцията на Северна Македония. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство. Така че всяко едно решение трябва да включва тези три приоритета. ЕС може да даде потенциални възможности да има европейски гаранции това да се случва, така че продължаваме да работим като правителство в рамките на съществуващата рамкова позиция и договор за добросъседство." - заяви министър-председателят Кирил Петков.

Акценти на разговора между Петков и Шолц са били възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, както и актуални въпроси теми от международния и европейски дневен ред, включително предизвикателствата, свързани с войната в Украйна, енергийната сигурност в Европа, европейската интеграция на Западните Балкани и др.

Очаква се Шолц да разговаря и с президента Румен Радев.

Това е първото двустранно посещение на канцлера Шолц в България. Преди това той посети Косово, Сърбия, Гърция и Република Северна Македония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари