Окончателно: От октомври всички фирми ще купуват тока си от борсата

0
В срок до 31 август КЕВР ще трябва да подготви типовите договори, които ще подписват потребителите
В срок до 31 август КЕВР ще трябва да подготви типовите договори, които ще подписват потребителите

Всички стопански потребители ще купуват ток за своите обекти от свободния пазар на ток от 1 октомври 2020 г., съобщава Economic

Предложението на председателя на енергийната комисия Валентин Николов беше окончателно прието от депутати днес.

За кого важат промените

Промяната на Закона за енергетиката засяга магазини за хранителни стоки, цехове, пицарии, ресторанти, фурни, разсадници, бакалии, сладкарски изделия, шивашки цехове и други, които използват електроенергия за небитови нужди. Цените за електроенергията, която те използват вече няма да се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а ще зависят от свободния пазар.

До 30 септември тези фирми ще трябва да са сключили договор с търговец на ток, но ако не са ще могат да останат при досегашното ЕРП, но в качеството му на титуляр на лицензия на търговия с електрическа енергия. Този преход обаче ще продължи до 1 юли 2021 г. и е реверанс към потребителите докато се ориентират в процесите. Тази поправка беше приета между първо и второ четене и е добра новина за хората, тъй като първоначално потребителите, които останат без доставчик автоматично отиваха на доставчик на последна инстанция (ДПИ). Цените на ДПИ обаче са в пъти по-високи от пазарните и от тези на регулирания пазар и това ще доведе до финансови загуби, които не са избрали доставчик или координатор на балансираща група. Това предложение отпадна между първо и второ четене и сега фирмите, които не сключат нови договори ще продължат да получават електроенергия си от ЕРП-то си по територия, подписвайки типов договор, но само до юли 2021 г.

В срок до 31 август КЕВР ще трябва да подготви типовите договори, които ще подписват потребителите. Той ще е със срок от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г. и в него ще се определят правата и задълженията на страните, условия за доставка на електрическа енергия и за прекратяване на договора, както и за пределната цена на доставката. За смяна на доставчика потребителят няма да дължи неустойка.

На териториален принцип те ще отиват при крайните снабдител, а ако решат да напуснат крайния снабдител няма да дължат никакви неустойки“, коментира Николов. По думите му тази близо година е преходен период, в който да се ориентират хората и да заработи платформата.

„Даваме възможност да създадем конкуренция и търговците да се „бият“ дори за тези, които отиват при крайните снабдители“, каза още той.

От Асоциация свободен енергиен пазар обаче смятат, че този преход дава възможности за крайните снабдители като ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про да запазят клиентите си. В позицията им се казва, че предложената промяна затвърждава статуквото и осигурява тези потенциални клиенти да бъдат почти запазени само и единствено за крайните снабдители, които ще ги обслужват в качеството си на търговци. „С предложените промени на практика се въвеждат законово пречки пред останалите търговци на електрическа енергия, лицензианти по чл.39, ал.1, т.5 от ЗЕ, които са различни от крайните снабдители“.

Информационна кампания

От 1 януари 2021 г. КЕВР трябва да е готова с уеб платформа, която да предоставя актуална информация на потребителите за офертите на доставчиците. КЕВР ще създаде и критериите, които ще действат във връзка с нея и ще я следи. В закона е записано още, че платформата трябва да е „разбираема“ и „сетивна“.

„Важна и съществена част е да бъдат информирани потребителите и свободно да избират с кого да сключват договори“, заяви Валентин Николов. Рамадан Аталай от ДПС също заяви, че трябва мощна информационна кампания. „Ако искате да бъде полезни и да направим така, че на свободния пазар на има конкуренция“, каза той.

Търговците на електрическа енергия ще са длъжни да предоставят на оператора на платформата актуална информация за офертите за крайни клиенти. Това обаче ще може да се използва безплатно само за потребители с годишно потребление под 100 хил. kWh.

От Асоциация свободен енергиен пазар обаче изразиха позиция, в която не подкрепят създаването на подобна платформа. Законовото задължение за публично публикуване на ценови оферти за доставка на електрическа енергия, включително оферти за договори с динамични цени, считаме за нарушаване на правото на търговска тайна и интересите на търговските участници. Според АСЕП подобна платформа трябва да съдържа обща информация за всички лицензирани търговци на електроенергия, активни координатори на балансиращи групи, с актуални данни за контакт с тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари