Окончателно: МОН разделя пролетната ваканция на мартенска и великденска

19
Очаква се официална заповед на министър Красимир Вълчев
Очаква се официална заповед на министър Красимир Вълчев Снимка: БГНЕС/архив

Да се измести назад пролетната ваканция, като в края на март учениците ще имат още една извънредна, но кратка почивка. Това се разбраха  МОН, синдикатите и работодателските организации в образованието на Отраслов съвет

 Очаква се заповед на министър Красимир Вълчев, информира Учители.БГ. По предварителния график трябваше да има ваканция от 3 до 11 април.  Според новото решение от днес това време става учебно. Ще има обаче малка пролетна ваканция от 18 до 21 март. А по-голямата отива назад във времето – от 29 април до 9 май. И в двата варианта  неучебните дни са общо 5.

 Промяната е поради няколко причини. От една страна е силната натовареност на учениците при редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда. От друга страна е взета предвид нагласата за по-добра подготовка на учениците от 7. и 12. клас чрез редуване на концентрирано учене и ваканция. С новия график се търси и съчетаване на почивните дни за учениците с Великденските и майските празници – Деня на труда и Гергьовден, без да има разкъсване на учебния процес. Ако се следва първоначалният график, в първата десетдневка на май поради официалните празници се получаваше редуване на по един учебен ден и нов почивен.

 Отрасловият съвет е с нагласата да не се затварят повече училищата заради пандемията. Становището му е и да се положат всички усилия за  нормално провеждане на националните външни оценявания в 4., 7., 10 клас и матурите на дванайсетокласниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Днес се опитах да тичам на пътеката 10 минути, но на 7-та дойде охраната на Кауфланд и ме свалиха от касата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук