Около ¼ от населението в Русенско е напълно ваксинирано

1
50 117 жители на региона са с по две дози
50 117 жители на региона са с по две дози Снимка: Dunavmost

Близо ¼ от населението на област Русе е със завършен имунизационен цикъл.

Справка в Единния информационен портал показва, че 50 117 жители на региона са с по две дози от някоя от ваксините срещу Ковид-19 или са имунизирани с еднодозовия препарат на „Янсен“. Данните на Националния статистически институт към края на миналата година сочат, че населението на областта е 212 729 души, което означава, че приблизително 23.56% от живеещите в Русенско са напълно имунизирани при средно за страната около 26%.

Поставените дози пък са общо 96 951, т.е. около 45% от русенци са с поне една игла срещу коронавирусната инфекция. На картата на страната Русе се намира на девето място по брой жители със завършен имунизационен цикъл, а в процентно отношение спрямо населението областта заема единайсета позиция. По последния признак на първо място е София (столица), следвана от област София, Габрово, Варна, Кюстендил, Пловдив, Кърджали, Бургас, Плевен и Враца.

Разликата между областите е изключително малка – в повечето случаи е под процент. Единствено в столицата този процент е близо 40 и по-точно 37.73. Най-малко хора със завършен имунизационен цикъл има в Ямбол – 25 022-ма, но при съпоставка с населението в съответната област най-нисък е процентът в Монтана – 16.7.

Колкото до общо поставените дозиРусенско се нарежда на девето място в страната по брой извършени ваксинации, а в процентно съотношение към населението на единайсето. Като бройка най-малко имунизации са извършени във Видин – 28 187, но в процентно отношение – 30.7% на последно място се нарежда Монтана – 38 495 поставени ваксини. Средно 49% от населението на България е с поставена първа игла. Само в столицата този процент е близо 70.

Същевременно през следващата седмица в областта ще работят три „зелени коридора“ за имунизация срещу Covid-19. Това бе уточнено в разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

През делничните дни от следващата седмица от 08.30 до 16.30 часа имунизации без предварително записване ще се извършват в Белодробната болница, както и в изнесен кабинет пред ДКЦ-2. В Белодробната болница всеки ден ще се поставят ваксините на „Пфайзер“ и „Янсен“, а в дните вторник и четвъртък препарата на „Модерна“. Същевременно „зеленият коридор“ в беленската болница ще бъде от 12.00 до 18.00 часа. Там, както и в русенското ДКЦ-2 ежедневно ще се прилагат и трите ваксини, по избор на пациента.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Съблюдава се за спазване на противоепидемичните мерки. Имунизации се извършват и от лични лекари.

Мобилният имунизационен екип на беленската болница също ще продължи да работи през следващата седмица, като целта е да се обхванат по-голямата част от населените места в Бяла, Борово и Две могили.

Припомняме, че днес без предварително записване на час ваксини ще бъдат поставяни в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ от 09.00 до 15.00 часа, както и в беленската болница „Юлия Вревска“ от 10.00 до 14.00 часа. И на двете места ще поставят ваксините на „Пфайзер“ и „Янсен“, а в Бяла ще има възможност и за имунизиране с препарата на „Модерна“. Утре отново от 10.00 до 14.00 часа ваксини ще се поставят в беленската болница.

По-късно през деня очаквайте подробна информация относно разпространението на коронавирусната инфекция в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Реших да се сдобря с жената. Викам си, що не ѝ купя рокля? Лошото е, че се събуди гадината, точно когато я мерех с рулетката.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари