Огнян Минчев: България заема скромно място в американските интереси

0
Бойко Борисов се държи като фокусник, който може да направи добри отношения, с кого ли не. Но добрите отношения на всяка цена не защитават интереси
Бойко Борисов се държи като фокусник, който може да направи добри отношения, с кого ли не. Но добрите отношения на всяка цена не защитават интереси Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп води груба и вулгарна външна политика. Възгледите му придобиват особено радикални форми във външната политика. Той няма пречки от какъвто и да е характер да говори, че иска разпад на Европейския съюз. Говори прекалено сурово за съюзниците и с прекалено голяма симпатия за съперниците си. Външната политика на Тръмп е едно арогантно безредие“.

Това коментира пред БНР доц. Огнян Минчев, изследовател на българо-американските отношения и председател на Института за регионални и международни изследвания.

По думите на политолога това, което се случва на Балканите е опасно, но Тръмп няма пряка отговорност за него, а косвена:

През последните години има системни усилия на САЩ и Германия да бъде тласнат напред процесът на атлантическото и на европейското интегриране на Западните Балкани… Основният руски съюзник в региона – Сърбия, бе обкръжена с политически режими и институции на западния съюз. Мястото на Северна Македония в НАТО трябваше да завърши атлантическата конструкция на Балканите“.

В предаването „Нещо повече“ доц. Минчев коментира, че България не рационализира достатъчно своя интерес и не го защитава:

Бойко Борисов се държи като фокусник, който може да направи добри отношения, с кого ли не. Но добрите отношения на всяка цена не защитават интереси. България трябва да максимизира ползите, които може да извлече“.

Според доц. Минчев България заема скромно място в американските интереси и то се изчерпва с три основни интереса:

Тези малки военни бази да съществуват в една латентна форма, за да може, ако се наложи някакъв голям десант на Изток, тук да има едно пребазиране. Вторият интерес е да бъде блокирана стратегията на Москва за енергийна хегемония над България. Третият интерес е, че САЩ не могат да се съгласят с високите нива на корупция в България, тъй като това е стратегически проблем. Корупцията в България се вихри с руски пари“.

Доц. Огнян Минчев поясни, че Бойко Борисов може да защити националния интерес на България по време на срещата си с Доналд Тръмп, ако спре да води външна политика, воден само от интуицията си.

Трябва да защити интереса на България в контекста на това какви общи стратегически инициативи бихме могли да имаме със САЩ. България не е заинтересована от това да остане някаква сива зона, в която Бойко Борисов ще се усмихва и ще се ръкува с Ердоган, с Путин, с Тръмп, с Меркел, с Макрон, а ние ще продължаваме да бъдем уязвими от всяка една гледна точка".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари