Огненият ад в Турция: "Тук имаше 150 къщи, 67 изгоряха"

0
Едно семейство така и не могло да се спаси - намерили мъжа и жената мъртви в изгорелия им дом
Едно семейство така и не могло да се спаси - намерили мъжа и жената мъртви в изгорелия им дом Снимка: Sercan Ocak / Дойче Веле

Пожарите засегнаха редица населени места в Турция. Хората рискуват живота си в отчаян опит да спасят своето имущество.

"Тук имаше 150 къщи. След като пламъците стигнаха до селото ни, 67 изгоряха", разказва пред Дойче Веле Мухтар Джансъз. Той е кмет на село Калемлер в провинция Анталия, което има 250 жители. Този регион е най-потърпевшият от горските пожари, които бушуват от миналата седмица в южната част на страната.

Джансъз описва колко бързо е било поразено селото му от огъня. "Само за няколко минути пламнаха редица къщи. Всяка намеса бе безсмислена. Къщи, маслинови плантации, животни и трактори за съвсем кратко време се превърнаха в пепел." Едно семейство така и не могло да се спаси - намерили мъжа и жената мъртви в изгорелия им дом.

Огнените бедствия, избухнали на над 100 места в южна Турция, са взели до момента поне девет жертви. Повечето пожари междувременно са овладяни, но поне на десетина места в провинциите Мугла и Анталия още гори.

Жените и децата се евакуират

Силата на стихията продължава да е голяма. Засегнатите предполагат, че работата по гасенето ще продължи още дълго. Много населени места са евакуирани, а тези хора, които са останали по селата, могат само безпомощно да гледат пламъците. Мъжете отпращат жените, децата и възрастните си родители при роднини, а самите те остават в селата и опитват се да опазят имуществото от пламъците, рискувайки живота си.

Един от тях е Мехмет Уйсал. Лицето, ръцете и краката му са обгорели -  пострадал, докато се опитвал да отведе животните си на сигурно място. Но успял да спаси само две трети от своите 150 говеда, за овцете, агнетата и за кучето било твърде късно. Въпреки това Уйсал не се предава: "Изгорих се, но ако огънят се върне, ще се изгоря пак".

Мехмет Уйсал влиза в огъня, за да спаси животните си.

Мехмет Уйсал влиза в огъня, за да спаси животните си

"Никога не съм виждал такъв пожар"

Планинският регион Милас в егейската провинция Мугла също е сериозно засегнат от пожарите. 37-годишният лесничей Бозалан оглежда обгорелите маслинови дървета и очите му се насълзяват: "В живота си не съм виждал такъв пожар".

Огънят е нанесъл огромни щети на селото, а хората се боят и от експлозии и отровни газове, тъй като близо до Милас, въпреки пожарогасителните действия, е изгоряла една пароцентрала. Междувременно пламъците приближават до друга топлоелектрическа централа, където са складирани големи количества въглища. Местното население се опасява от взривове и отровни газове.

Властите се опитват да предотвратят катастрофата в последния момент. От околните села са евакуирани около 2000 души - предимно възрастни хора, жени, семейства с деца. На плажа в намиращия се наблизо морски курорт Йорен вече няма никой. Повечето собственици на магазини са се евакуирали и дори не са успели да затворят обектите си. По улиците обикалят само котки.

Много маслинови дървета станаха жертва на огъня.

Много маслинови дървета станаха жертва на огъня

Хората са гневни

Навсякъде, където се разразиха, пожарите доведоха да различни тежки поражения. Това, което обединява засегнатите, е гневът, който изпитват: мнозина обвиняват правителството за бързото разпространение на пламъците. Други се ядосват, че самолетите за гасене на пожари са били задействани със закъснение. Има и такива, които подозират, че пожарите са запалени умишлено - макар за това до момента да няма доказателства. 

Въпреки тежките поражения и страдания, в засегнатите села надеждата е все още жива - в петък огънят загасна, но ако ветровете от Егейско море се върнат, пламъците ще продължат унищожителния си поход. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари