Официално: ЕС въвежда COVID сертификат за пътуване

1
Документът ще съдържа информация за това дали дадено лице е ваксинирано, има ли актуален PCR тест или е преболедувало COVID
Документът ще съдържа информация за това дали дадено лице е ваксинирано, има ли актуален PCR тест или е преболедувало COVID Снимка: Twitter

Документът ще съдържа информация за това дали дадено лице е ваксинирано, има ли актуален PCR тест или е преболедувало COVID

Европейският парламент, Европейската комисия и държавите членки се договориха за въвеждането на дигитален COVID сертификат в Европейския съюз за пътуване, съобщи Euronews, цитирани от dnews

Документът ще съдържа информация за това дали дадено лице е ваксинирано, има ли актуален PCR тест или е преболедувало COVID.

Сертификатът, предназначен да улесни свободното движение за работа и туризъм в целия блок, ще включва информация за ваксинация, тестове и възстановяване от болестта. Гражданите на ЕС ще могат да получат пропуск, ако имат поне един от трите елемента.

В четвъртък Европейският парламент потвърди, че е постигната сделка за пътуването с 27-те държави-членки на ЕС.

Тези с една доза ваксина ще могат да кандидатстват за пропуска. Но ще се приемат само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Към днешна дата, зелено осветените от EMA са Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen (Johnson & Johnson).

Официалното име на пропуск за пътуване ще бъде "EU Digital COVID сертификат", леко редактиранo от оригиналния "Digital Green Certificate".

Окончателният компромис заделя 100 милиона евро средства от ЕС (и допълнителни 100 милиона евро, ако е необходимо), за да се направи тестването по-достъпно, докато държавите-членки се ангажират да наложат ограничения за пътуване на притежателите на пропуски само когато е необходимо за опазване на общественото здраве.

Европейската комисия представи предложението в средата на март и оттогава преговорите се проведоха с рекордна скорост между Европейския парламент и Съвета на ЕС, който събира представители от всички държави-членки. За да бъде въведено, беше необходимо временно споразумение между двете институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Кое за жените шофьори е най-неприятното при паркиране?
- Свидетелите!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари