ОДМВР - Русе мобилизира всички сили в опазването на противоепидемичните мерки

5
През вчерашния ден и до 15:00 часа днес, на територията на ОДМВР – Русе, екипите на полицията са извършили проверки по адреси на общо 365 карантинирани лица, при които не са установени нарушения
През вчерашния ден и до 15:00 часа днес, на територията на ОДМВР – Русе, екипите на полицията са извършили проверки по адреси на общо 365 карантинирани лица, при които не са установени нарушения Снимка: Reuters / Архив

Ръководството на ОДМВР – Русе е създало организация и са мобилизирани всички средства, с които разполага, за да подпомогне населението, държавните и регионалните институции, във връзка с координирането и реализирането редица дейности за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщават от институцията

"Нашата обща цел е да защитим живота и здравето на българските граждани, да контролираме и съдействаме за спазване на противоепидемичните мерки", се казва в съобщението. 

В цялата област се извършват полицейски проверки, като се осъществява строг контрол за спазване на въведените мерки, според указанията в заповедите на Министерството на здравеопазването и решенията на Областния щаб.

Униформените осъществяват контрол за спазването на дистанция и носенето на защитни маски за еднократна или многократна употреба или друго средство за защита, покриващо носа и устата /в т.ч кърпа, шал, шлем и т.н./ в закрити обществени места, а също се проверяват транспортните средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп граждани, както и железопътни гари и автогари, търговски и други обекти, където се събират повече хора, съгласно разпорежданията на здравното министерство.

Полицейските служители предупреждават гражданите да спазват ограничителните мерки, заради пандемията от коронавирус, като спрямо нарушителите се прилагат съответните законови средства. Те издават устни разпореждания, съставят предупредителни протоколи, а при явни нарушения се прилагат правомощията им по чл. 209а, ал. 1 от Закона за здравето, като се съставят актове.

В ОДМВР - Русе също се отработват и сигнали, подадени от граждани, за нарушения на мерките – в големите търговски обекти, в обществени сгради, в градския транспорт и т.н. Всяка информация са проверява и при установяване на нарушения са взема отношение по компетентност.

Продължава да е завишен и контролът по спазване на карантината, като се извършват ежедневни проверки на лица, на които са издадени предписания от РЗИ. Изяснява се дали карантинираните напускат адресите, на които са посочили, че ще изпълняват ограничителните мерки. За констатирани нарушения се образуват преписки и досъдебни производства, с оглед изясняване на извършено престъпление по чл.355 от НК. Материалите се докладват по компетентност в Районна прокуратура – Русе.

Ръководствата на районните управления при ОДМВР – Русе са влезли във връзка с управителите на големите търговски вериги и обекти, както и с други представители на бизнеса, като са инициирани срещи, на които да бъде обсъдено по-ефективното прилагане на противоепидемичните мерки. На управителите и собствениците се връчват полицейски разпореждания за спазване на мерките. Отделно полицейски служители ежедневно обхождат такива обекти в целия регион и извършват проверки.

През вчерашния ден и до 15 часа днес, на територията на ОДМВР – Русе, екипите на полицията са извършили проверки по адреси на общо 365 карантинирани лица, при които не са установени нарушения.

Оказано е съдействие на РЗИ в 9 случая за установяване на адреси и лица с положителен резултат за Коронавирус, както и за контактните им лица.

Униформените са съставили 53 предупредителни протокола по ЗМВР, с оглед на неизпълнение на изискванията за носене на предпазни маски и други защитни средства.

Започната е една проверка по сигнал за нарушаване на изискванията на здравните власти.

ОДМВР – РУСЕ АПЕЛИРА КЪМ ВСИЧКИ ВАС:

Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите и въведените правила!

Погрижете се за себе си, за близките си и за околните!

Борбата с вируса е отговорност на всеки един от нас!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари