Очаква се САЩ и ЕС да обявят споразумение по спора за митата

0
Сделката ще позволи на Съюза да изнасят безмитно стомана отвъд Океана
Сделката ще позволи на Съюза да изнасят безмитно стомана отвъд Океана Снимка: Getty Images

Сделката ще позволи на Съюза да изнасят безмитно стомана отвъд Океана

Съединените щати и Европейският съюз се очаква да обявят споразумение за разрешаване на търговския спор относно американските мита за стомана и алуминий, наложени от бившия президент Доналд Тръмп. Това съобщи "Ройтерс", като цитира свои шест неназовани източници.

Споразумението, чиито детайли все още се финализират, ще позволи на страните от Европейския съюз да изнасят безмитно около 3,3 милиона тона стомана годишно за САЩ по система от тарифни квоти. По-високите обеми на вноса на стомана ще бъдат обект на мита, но някои стоманени продукти, които преди това са били изключени от американските мита през миналата година, ще бъдат разрешени без мита в допълнение към обемите на квотата, твърдят източниците на Ройтерс, предава БНР.

Наложените от бившия американски президент Доналд Тръмп мита – 25% за внос на стомана и 10% за внос на алуминий влязоха в сила през 2018 година. Ако те бъдат премахнати, „Ройтерс“ пише, че може да се сложи край на рекордно високите цени на американската стомана, които достигнаха 1900 долара за тон в момент, в който търсенето е нараснало заради локдауните по време на пандемията. Този факт е допринесъл за нарастване на потребителската ценова инфлация за продукти, произведени в САЩ, включително автомобили

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари