Очаква се Румен Радев да разпусне 47-ото НС

0
Държавният глава ще определи датата на предсрочните избори, като съобрази законоустановения срок, че ЦИК трябва да разполага с минимум 60 дни за подготовката на вота
Държавният глава ще определи датата на предсрочните избори, като съобрази законоустановения срок, че ЦИК трябва да разполага с минимум 60 дни за подготовката на вота Снимка: БГНЕС

Държавният глава ще определи датата на предсрочните избори

Седмицата започва с очакването държавният глава Румен Радев да издаде указа за разпускане на 47-ото Народно събрание и да насрочи предсрочните парламентарни избори през октомври, като определи датата на тяхното провеждане, предава БНР.

Следва и издаването на втори указ, с който президентът ще назначи четвъртия си служебен кабинет.

Следвайки конституционната процедура държавният глава ще определи датата на предсрочните избори, като съобрази законоустановения срок, че ЦИК трябва да разполага с минимум 60 дни за подготовката на вота. Първата възможна дата е първата неделя на месец октомври а именно втори. 

Що се отнася до служебното правителство се очаква Радев отново да разчита на част от съветниците си, които да поемат министерски кресла, в съставът да влязат и хора, които вече са били в предходните му служебни кабинети, като министри или заместник министри, хора от левицата също ще поемат функции, но те ще са от така наречените "опозиционери" на лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Има очакване част от министерствата да поемат и хора с управленски опит в администрацията от предходни редовни правителства, които са експерти в своите области.

А що се отнася до фигурата на министър председателя в поредния служебен кабинет на Румен Радев, то името ще зависи от задачите, които държавният глава ще постави за изпълнение. Първата от тях безспорно е организацията и провеждането на честен и демократичен вот, но в условията на припокриващите се кризи енергийна, инфлационно-социална.

Новото служебно правителство ще трябва да се справя и с текущите и неотложни проблеми и да подготви страната за настъпващата зима, като най-малкото се подсигурят доставки на необходимите количества природен газ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари