Обявиха "Втора степен на опасност" заради нивото на Дунав

0
Нивото на реката при Лом е 750 см
Нивото на реката при Лом е 750 см Снимка: Камелия Александрова, 24 часа

Общината в Лом обяви втора степен на опасност от наводнение от река Дунав, съобщи кметът Пенка Пенкова, цитирана от БТА.

Според плана за действия при бедствия и аварии при 750 см ниво реката трябва да се наблюдава денонощно. Това става от 5 пункта - селата Орсоя, Станево, Долни Цибър и при пристанището, където е най-ниското място в града.

Общината е готова за действия при разливи. Тя е струпала 50 тона пясък, има и чували за пълнене. Временна дига в района на пристанището се изгражда при ниво от 850 см.

Дунав застраши Лом през 2006 година, когато нивото достигна 985 см. През 2008 година бе изградена 800 метрова кейова стена, която пази участъка от порта до сградата на Морска администрация. Прогнозите са за ново повишение на нивото, поради което продължаваме да наблюдаваме реката, допълни кметът.

А в Перник река Ерма излезе от коритото си, наводнени са приземни етажи 

Усложнена обстановка е регистрирана в община Трън вследствие на поройни дъждове от сряда. Дъжд с количество 11 - 12 л/кв. м е довел до излизане на приток на река Ерма от коритото му на територията на село Мрамор, община Трън. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник.

Залети са приземните етажи на сгради в 10 двора, от които 8 със селскостопански постройки и два - с жилищни. 

Над третокласния път водещ към село Мрамор се е активирало свлачище, с наноси от кал и дървета върху платното. До сутрешните часове на днешния ден пътят е почистен от Областното пътно управление (ОПУ) и екипи на Община Трън. Съобщава се и за наводнен трафопост в населеното място. Цяла нощ и към този момент екипи на ЧЕЗ, ОПУ, РДПБЗН са на място и работят в проблемните участъци. Няма бедстващи хора. Областният управител и кметът на Трън са в непрекъснат контакт.

Язовирите в област Перник имат достатъчен свободен обем и са под постоянно наблюдение, по данни на ХТР-Перник при „Напоителни системи”, клон Струма-Места. 

До края на седмицата и в началото на другата времето остава неустойчиво с чести превалявания в следобедните часове. 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари