Обявиха номинациите за наградите "Оскар"

0
"Опенхаймер" на Кристофър Нолан надделя над розовия летен хит "Барби"
"Опенхаймер" на Кристофър Нолан надделя над розовия летен хит "Барби"

"Опенхаймер" на Кристофър Нолан надделя над розовия летен хит "Барби"

След бурна година, белязана от историческата стачка на сценаристите и актьорите в Холивуд и прекъсване на работата в киното и телевизията, американската Академия за кинематографично изкуство и наука "обсипа" с внушителните 13 номинации тричасовия опус за бащата на атомната бомба "Опенхаймер", режисиран от Кристофър Нолан, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Филмът на Нолан се размина на косъм от това да изравни рекорда за най-много номинации - 14, който си поделят "Всичко за Ева", "Титаник" и La La Land.

С 11 номинации следва постмодернистичната продукция "Клети създания" на Йоргос Лантимос. Историческият епос "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе получи 10.

Оцветеният в розово летен хит "Барби" изостана назад с осем номинации. Грета Гъруиг - създателката на най-касовия филм на 2023 г., събрал над 1,4 милиарда долара от продажбата на билети, обаче изненадващо остана извън режисьорската надпревара.

Заради съревнованието им в бокс-офиса "Опенхаймер" и "Барби" получиха събирателни наименования като "Барбихаймер" и "Барбенхаймер". Анализаторите прогнозираха солидно представяне за двата филма в наградния сезон, кулминация на който са "Оскар"-ите.

"Опенхаймер" и "Барби" получиха номинации за водещата награда на американската киноакадемия за най-добър филм заедно с "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Останалите" (The Holdovers), "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи", "Клети създания" и "Зона на интерес".

Анализаторите определят четирите филма - пространната биография "Опенхаймер" на Кристофър Нолан, "почти" мюзикълът "Барби" на Грета Гъруиг, черният уестърн "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе и разкошно проектираната фантазия "Клети създания" на Йоргос Лантимос като "максималистичен квартет от тежката категория". Всеки от тях използва широк спектър от кинематографични средства, за да разкаже впечатляващи и често смущаващи истории на големия екран.

Отличието за най-добър режисьор ще си оспорват Жустин Трие за "Анатомия на едно падане", Мартин Скорсезе за "Убийците на цветната луна", Кристофър Нолан за "Опенхаймер", Йоргос Лантимос за "Клети създания" и Джонатан Глейзър за "Зона на интерес".

За Скорсезе това е десета номинация за режисьорски "Оскар".

Претендентите за най-добър актьор са Брадли Купър за изпълнението си във филма "Маестро", на който е и режисьор, Килиън Мърфи за "Опенхаймер", Колман Доминго за "Ръстин", Пол Джиамати за "Останалите" (The Holdovers) и Джефри Райт за "Американска литература".

С номинации в категорията за най-добра актриса в главна роля са Анет Бенинг за "Наяд", Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна", Сандра Хюлер за "Анатомия на едно падане", Кери Мълиган за "Маестро" и Ема Стоун за "Клети създания".

В категорията за най-добър актьор в поддържаща роля са номинирани Робърт де Ниро за "Убийците на цветната луна", Робърт Дауни младши за "Опенхаймер", Стърлинг Браун за "Американска литература", Райън Гослинг за "Барби" и Марк Ръфало за "Клети създания".

В съответната категория при жените с номинации са Емили Блънт за "Опенхаймер", Давайн Джой Рандолф за "Останалите" (The Holdovers), Даниел Брукс за "Пурпурен цвят", Америка Ферера за "Барби" и Джоди Фостър за "Наяд".

В актьорските категории Лили Гладстоун стана първата индианка, номинирана за най-добра актриса за изпълнението си в "Убийците на цветната луна". Леонардо ди Каприо обаче остана извън надпреварата за най-добър актьор.

С номинации за най-добър адаптиран сценарий са "Американска литература", "Барби", "Опенхаймер", "Клети създания" и "Зона на интерес", а за най-добър оригинален сценарий - "Анатомия на едно падане", "Останалите" (The Holdovers), "Май, декември", "Минали животи" и "Маестро".

Приза за най-добър анимационен филм ще си оспорват "Момчето и чаплата", "Стихии", "Нимона", "Спайдър-Мен: През Спайди-вселената" и "Мечтите на робота" (Robot Dreams).

С номинации за най-добър международен филм са "Аз, капитанът" (Италия), "Съвършени дни" (Япония), "Обществото на снега" (Испания),

"Учителската стая" (The Teachers' Lounge) - Германия и "Зона на интерес" (Великобритания).

В категорията за най-добър документален филм са номинирани "Боби Вайн: Президентът на народа", The Eternal Memory, "Четири дъщери", "Да убиеш тигър" и "20 дни в Мариупол".

С номинации за оригинална музика са "Американска литература", "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата", "Убийците на цветната луна", "Опенхаймер" и "Клети създания".

Две музикални композиции от "Барби" - I'm Just Ken и What Was I Made For, ще се съревновават в категорията за най-добра песен от филм заедно с It Never Went Away от "Американска симфония", The Fire Inside от Flamin' Hot и Wahzhazhe (А Song for Му People) от "Убийците на цветната луна".

В останалите категории номинираните са:

Най-добър късометражен анимационен филм - Letter to а Pig, Ninety-Five Senses, Our Uniform, Pachyderme, War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Най-добър късометражен документален филм - The ABCs of Book Banning, The Last Repair Shop, Nai Nai & Wai Ро, The Barber of Little Rock и Island in Between

Звук - "Създателят", "Маестро", "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа", "Опенхаймер", "Зона на интерес"

Дизайн на продукция - "Барби", "Убийците на цветната луна", "Наполеон", "Опенхаймер", "Клети създания"

Късометражен игрален филм - The After, Invincible, Knight of Fortune, Red, White and Blue, The Wonderful Story of Henry Sugar

Операторско майсторство - "Графът", "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Опенхаймер", "Клети създания"

Грим и прически - "Голда", "Обществото на снега", "Маестро", "Опенхаймер", "Клети създания"

Костюми - "Барби", "Убийците на цветната луна", "Наполеон", "Опенхаймер", "Клети създания"

Визуални ефекти - "Създателят", "Годзила минус едно", "Пазители на галактиката 3", "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа", "Наполеон"

Монтаж - "Анатомия на едно падане", "Останалите", "Убийците на цветната луна", "Опенхаймер", "Клети създания"

Актьорите Зази Бийц и Джейк Куейд обявиха номинациите за 96-ите награди "Оскар", които се присъждат от американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Престижните киноотличия се връчват в 23 категории.

В исторически план блокбастърите помагат за повишаване на рейтинга на "Оскар"-ите. Въпреки че струпването на награди - последица от миналогодишните стачки, може да навреди на наградите на американската киноакадемия, присъствието на "Барбихаймер" може да повиши зрителския интерес към наградното шоу.

Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени за 96-и път на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис на 10 март. Водещ на наградната церемония за четвърти път ще бъде Джими Кимъл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари