Обявиха двудневен траур в Чили

1
Траурът е в памет на жертвите на опустошителните пожари
Траурът е в памет на жертвите на опустошителните пожари

Траурът е в памет на жертвите на опустошителните пожари

Жертвите на опустошителните пожари в Чили вече нарасна най-малко на 99 души, предаде ДПА, цитирана от БТА. Чилийският президент Габриел Борич обяви от днес двудневен национален траур в памет на жертвите.

"Това е най-тежката трагедия, която страната ни е преживявала след земетресението през 2010 г.", каза президентът по време на среща с пострадалите при вчерашното си посещение в района на бедствието. Той визира труса с магнитуд 8,8, който бе последван от цунами на 27 февруари 2010 г. и който отне живота на повече от 520 души.

"Най-важното сега е да спасим живота на хората и да потушим пожарите", каза Борич, предлагайки подкрепата си на пострадалите в болница в град Виня дел Мар, северозападно от столицата Сантяго.

Борич посети вчера засегнати от пожарите райони, сред които и Килпуе, разположен в околностите на курорта Виня дел Мар в област Валпараисо. В Килпуе репортер на Франс прес видя, че цели квартали и коли са овъглени. Килпуе се намира на около 90 километра северозападно от Сантяго.

Министърката на вътрешните работи и обществената сигурност Каролина Тоха Моралес заяви, че над 300 души се водят за изчезнали и броят на жертвите и ранените се очаква да нарасне значително.

Горските служби в Чили вчера съобщиха, че в страната бушуват 159 пожара, обхващащи общо площ от почти 28 000 хектара.

Хиляди къщи са повредени или унищожени от пламъците. От тях само 3000 са в региона Валпараисо, който е най-тежко засегнат. Само там пожарът се е разпространил на площ от около 11 000 хектара близо до градовете Виня дел Мар и Валпараисо.

Вътрешната министърка заяви, че правителството разполага със сериозни информации, че пожарът близо до град Валпараисо е бил причинен умишлено.

В област Мауле, където също има пожари, един човек бе арестуван заради причиняване на пожар, докато работел със заваръчна машина.

Миналата година пожари унищожиха над 425 000 хектара в Чили, а най-малко 26 души загинаха тогава в огнената стихия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари