Обвиниха бивш шеф на агенцията за инвестиции за престъпление по служба

0
Стамен Янев е помагал на руснаци и китайци да получат „златен паспорт", твърдят от прокуратурата
Стамен Янев е помагал на руснаци и китайци да получат „златен паспорт", твърдят от прокуратурата Снимка: БГНЕС

Стамен Янев е помагал на руснаци и китайци да получат „златен паспорт", твърдят от прокуратурата

Бившият шеф на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев е обвинен в престъпление по служба заради практиката по издаването на т.нар. „златни паспорти“, съобщиха от прокуратурата.

Той беше освободен от поста си миналата година, когато отрече смяната му да има връзка с подадения срещу него сигнал от ДПС именно във връзка с издаването на „златните паспорти“. От прокуратурата поясняват, че разследването е започнало през февруари 2022 г. по сигнала на ДПС, според който са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците и Закона за насърчаване на инвестициите. В сигнала на ДПС се твърдяло, че процедурите за гражданство срещу инвестиции се прилагали предимно за граждани на Русия и Китай.

Според прокуратурата Янев не е изпълнявал служебните си задължения в продължение на 5 години до 28 юли 2020 г., с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието му са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ. Ако вината му се докаже в съда, той може да получи наказание от 1 до 8 години затвор. Разследването по делото продължава, като от прокуратурата поясняват, че предстои да се изясни дали има и други замесени.

След освобождаването му от поста миналата година, Стамен Янев каза, че то няма връзка със сигнала на ДПС срещу него.

„В крайна сметка многократно съм посочвал, че БАИ нито издава визи, за да идват съответните чуждестранни граждани в България, нито за постоянно пребиваване, нито участва в съвета по гражданство, нито пък по някакъв начин издава, раздава или печата паспорти“, каза тогава Янев и подчерта, че не само той е подписвал документи в този период. Той беше разпитван по този сигнал, за да обясни дали са били извършвани реално проверки на хората, които са получавали гражданство срещу инвестиции и за да се разбере дали са направени инвестициите и дали са поддържани.

Миналата година парламентът отмени възможността придобилите статут на постоянно пребиваващи чужденци да получат гражданство срещу инвестиции. Преди това имаше най-много получатели на „златни паспорти“ от Китай, Русия и Ливан, Египет, Иран, Йордания, Ирак, Сирия, Саудитска Арабия и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари