Общината променя паркирането в Русе, вдигат цените за скоба и репатрация

3
Цените за преместване, както и тези за блокиране на неправилно паркираните ППС с техническо средство (скоба) стават от 20 на 30 лв. за скоба, а за репатриране – от 40 на 50 лв.
Цените за преместване, както и тези за блокиране на неправилно паркираните ППС с техническо средство (скоба) стават от 20 на 30 лв. за скоба, а за репатриране – от 40 на 50 лв. Снимка: Община Русе, архив

Общината променя наредбата за паркиране в Русе, като предложението е качено за обсъждане на сайта на Общинския съвет

В три раздела са уредени общите правила, условията, както и видовете режими за паркиране, касаещи платеното паркиране в централната част на града, информира Русе Медиа. 

Нов момент е разширяване начините на заплащане при ползване местата за платено паркиране в ЦГЧ, с което се дава възможност на жителите и гостите на града, освен по досегашния ред да извършват плащане и чрез мобилно приложение. Плащането през мобилното приложение е безкасово, чрез регистрация на банкова карта.

Ще има преференции за ползването МПС с електрически двигател в ЦГЧ, като е предвидено да ползват без заплащане местата за платено паркиране, като това право се удостоверява с пропуск. Другите категория лица, които са освободени от задължението да заплащат цена за паркиране на определените места за кратковременно паркиране, са хората с увреждания и лицата удостоени със званието „Почетен гражданин на гр. Русе“. Предвидено е и водачите на превозни средства, които по своята технически характеристики водят до по-ниско замърсяване на околната среда да използват местата за платено паркиране на по-ниска цена.

На площади и части от уличната мрежа в ЦГЧ за платено паркиране е предвидено времето от 8:00 ч. до 18:00 ч. в делнични дни и от 9:00 ч. до 14:00 ч. в събота. Въведено е пояснението, че времетраенето за еднократно паркиране важи и за паркиращите безплатно на отредените за това места хора с трайни увреждания. Това правило е въведено, за да даде възможност повече хора с увреждания да могат да се възползват от местата за кратковременно паркиране.

Друга важна особеност е изрично предвиденото правило, че при заплащане на цена за паркиране на превозно средство, водачът може да ползва всички свободни места в зоните за кратковременно паркиране в рамките на оставащото време, за което е заплатил цената.

В „Особени режими на паркиране“ са предвидени: Режим на платено паркиране „Служебен абонамент“, режим на платено паркиране на МПС на живущите в зоните за почасово платено паркиране, режим на платено паркиране на МПС на живущи в жилищните зони на гр. Русе. Добавена е възможност и лицата, упражняващи свободни професии – собственици, ползватели или наематели на нежилищни имоти да могат да ползват паркомясто срещу заплащане за служебни нужди (Служебен абонамент).

Предложено е паркоместата „Служебен абонамент“ да бъдат обозначени и ползвани срещу заплащане за служебни нужди извън зоните за почасово платено паркиране. Нововъведение, спрямо сега действащата правна уредба, е възможността цената да се плаща не само за месец, но и за по-дълъг период.

  • за един месец – 120 лв. без ДДС;
  • за шест месеца – 684 лв. без ДДС;
  • за една година – 1296 лв. без ДДС.

Така предлагания нов текст въвежда процент отстъпка при предплащане за период от шест месеца и една година.

В проекта на наредба е уреден и режим за платено паркиране на МПС на живущите в зоните за почасово платено паркиране. Чл. 20 от проекта определя район или райони на територията на град Русе за зони за платено паркиране в определени часове на денонощието. Това е така, тъй като в момента на територията на нашата община няма действаща зона за платено паркиране, а са определени отдени места за това. В текста на посочения член от проекта на наредба подробно са разписани условията на които следва да отговарят гражданите, желаещи да ползват този режим и редът по който това да стане. Предвидено е това право да имат собственици, наематели или ползватели на обособени жилищни имоти, попадащи в зоните за почасово платено паркиране и имащи постоянен или настоящ адрес, идентичен с адреса на жилищния имот на основание издадена карта за платено паркиране. Това право на паркиране може да се ползва за едно МПС на самостоятелен жилищен обект.

Целта е да бъде дадена възможност на живеещите в зона за платено паркиране да спират личните си моторни превозни средства в зоната, като заплащат за това по-ниска цена, определена на месечна /5 лева на месец/ или годишна основа /55 лева на година/ както и да се въведе по-добър ред в паркирането.

Поради проявен интерес от граждани в проекта за наредба е предвидена и възможност на терени общинска собственост, с предназначение паркинг, изградени и обозначени като такива и с над 30 броя паркоместа, да могат да бъдат отдавани под наем места за паркиране на физически лица. Местата, които могат да бъдат наети не трябва да надвишават повече от 25% от общия брой места за паркиране на съответния паркинг. Следва да се има предвид, че отдаването под наем ще се извършва по реда определен в Закона за общинската собственост и Наредба № 1 на Общински съвет – Русе чрез провеждане на предвидените там процедури. Целта е да се даде възможност на желаещите да наемат паркомясто, без това обаче да лиши останалите от възможност да паркират в близост до собствените им жилища.

Във връзка с променената икономическа обстановка и нарасналите разходи е необходимо да бъде извършена корекция в цените за преместване, както и тези за блокиране на неправилно паркираните ППС с техническо средство (скоба) – от 20 на 30 лв. за скоба, а за репатриране – от 40 на 50 лв.

Превозните средства в зоната по крайбрежната ивица ще влизат с пропускателен чип, като е предвидено и ограничено време за престой.

Регламентирани са въпросите, касаещи движение на велосипедисти и водачи на индивидуални електрически превозни средства от гледна точка на осигуряване на тяхната безопасност. Предлага се паркирането в зоните, предназначени за индивидуални електрически превозни средства, да е безплатно.

Според чл. 80а от ЗДвП водачът на индивидуално електрическо превозно средство при движение е длъжен:

  1. Да ползва в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан;
  2. Да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение;
  3. В тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управлява индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини;
  4. Да се движи с изправна спирачна система на управляваното индивидуално електрическо превозно средство;
  5. Да ползва каска, ако е на възраст до 18 години.

На водача на индивидуалното електрическо превозно средство е забранено:

  1. Да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч, като ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура;
  2. Да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“;
  3. Да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 – „Пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии“;
  4. Да развива скорост, по-висока от 25 км/ч;
  5. Да превозва други лица;
  6. Да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство;
  7. Да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка;
  8. Да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
  9. Да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
  10. Да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци;
  11. Да използва мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство.

Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е:

  1. Шестнадесет години – по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч и
  2. Четиринадесет години – само по велосипедни алеи.

Предложение-Наредба-№18-ИИ-15.03.2022

Наредба-18-15.03.2022-ИИ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    4
    Безидейно ...
    Когато целта на правилата са да се пълни Общинската хазна.
  • 5
    3
    S.B
    За УКРАЙНЦИ няма ли да има промоция.
  • -7
    2
    Българин
    Добре дошли в кирчовата Швейцария на Балканите!
  • 40
    1
    Pyce
    Кмете, кмете ... вместо да построите паркинги на няколко етажа в централната част на града, за да освободите улиците и междублоковите пространства, Вие ограничавате паркирането при увеличаващ се брой на МПС-тата и увеличавате глобите !!! Търсете си друга работа !!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари