Община Русе спечели осем проекта на стойност 60 000 лева

0
Детски и спортни площадки, читалня сред природата и еко детска градина са само част от финансираните идеи
Детски и спортни площадки, читалня сред природата и еко детска градина са само част от финансираните идеи

Детски и спортни площадки, читалня сред природата и еко детска градина са само част от финансираните идеи

Община Русе спечели осем проекта на стойност 60 000 лева от конкурса „Обичам природата – и аз участвам“. За поредна година Общината се включи активно в кампанията на Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – „За чиста околна среда - 2015“.

Основен акцент в успешно класираните проекти е поставен върху опазване на околната среда, насърчаване на доброволния труд, повишаване на екологичната култура у подрастващите и отговорно отношение на гражданите към опазване на природните ресурси. Финансиране в рамките на програмата ще получат две училища, две детски заведения, един русенски квартал и три кметства на територията на Община Русе. Общата стойност на одобрените проекти възлиза на 60 000 лв., като съответно детските заведения и училища получават до 5 000 лв. финансов ресурс,  а на квартали и кметствата програмата отпуска до 10 000 лв.

Мултифункционална детска площадка за децата на град Мартен ще бъде изградена в центъра на града. Жителите на с. Тетово с доброволен труд ще залесят и зацветят терен за многофункционална зона за спорт, отдих и игра. В с. Николово е предвидено облагородяване и озеленяване на трайно занемарено обществено пространство. Русенският кв. „Долапите“ ще промени своята визия чрез създаване на кът за отдих и игра с беседка, пикник маси, пейки и кошчета за разделно събиране на отпадъците.

Учениците на ОУ „Христо Смирненски“ кв.Долапите, ще се учат на Роден край и Околен свят на открито в „Читалня сред природата“. Малчуганите от ЦДГ „Роза“ с. Ново Село ще играят в „Еко детска градинка“ изградена от естествени материали. „Занималня на открито“ ще възпитава децата от ОДЗ „Райна Княгиня“ град Мартен. Целта е учебно възпитателния процес да бъде изнесен сред природата с цел приобщаване на децата към „зелената идея“. Проект за облагородяване  и озеленяване на дворното пространство спечели и Средношколското общежитие в град Русе. Чрез предвидените спортни съоръжения учениците ще оползотворят свободното си време  сред природата.

 Проектните дейности ще бъдат финализирани през месец октомври тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари