Община Русе отбелязва Световния ден на психичното здраве

1
Подготвени са поредица от събития
Подготвени са поредица от събития Снимка: Dunavmost

Подготвени са поредица от събития

С поредица от събития Община Русе ще отбележи на 10 октомври Световния ден на психичното здраве. Той се провежда с подкрепата на Световната здравна организация и Министерството на здравеопазването, с цел информираност на обществото за проблемите на психичното здраве. Световният ден на психичното здраве е една от основните кампании, които Общински съвет по наркотични вещества отбелязва с различни събития. Целта е да се заостри вниманието на обществеността за проблемите с психичното здраве и да се мобилизират усилията за превенция употребата на наркотични вещества, тъй като зависимостите водят и до тежки психични заболявания.

Провеждането на събитията ще започне на 9 октомври от 13:00 часа пред Съдебната палата, където експерти на Превантивно-информационен център /ПИЦ/ заедно със съдействието на шахматен клуб „Пристис“ - Русе ще разположат 5 шахматни дъски и заедно с деца и младежи от доброволческия клуб към ПИЦ ще мотивират гражданите да оползотворяват свободното си време чрез креативни дейности, като игра на шах, която включва интензивно интелектуално предизвикателство, стимулиращо ума и мисленето.

Желаещите граждани ще имат възможност да „усетят“ негативното влияние върху психичните процеси на психоактивните вещества чрез симулационни очила, които симулират ефекта на дезориентация, забавено време на реакция и др., вследствие употребата на наркотични вещества. Експертите на ПИЦ ще бъдат на разположение да отговарят на въпроси на гражданите във връзка с употребата на психоактивни вещества и ще раздават информационни материали.

На 10 октомври от 17 часа група младежи доброволци от Превантивния център и ученици от най-активните училища, с които ПИЦ работи по превенция на психоактивни вещества, ще бъдат провокирани да проведат спортна тренировка в залата на спортен клуб „Захариев Файт Тийм“ под ръководството на професионален треньор. Кулминацията на деня ще завърши с осветяване на Пантеона от 19 часа.

На 11 октомври ще се проведе заседание на Общинския съвет по наркотични вещества, на което ще се обсъдят въпроси, касаещи психичното здраве и работата на ПИЦ по превенция на наркотични вещества сред подрастващите.

На 12 октомври в офиса на ПИЦ ще се проведе кинолектория под надслов „Емоционално здраве. Аз разпознавам своите емоции“. Деца и младежи ще гледат филма „Отвътре навън“ - за човешките емоции и ключовата роля, която имат за психичното здраве. Филмът ще бъде последван от дискусия по темата, като целта ще е децата да придобият умение да разпознават и назовават своите емоции.

Събитията ще приключат в едно от най-активните училища, с които Превантивният център работи по превенция на психоактивните вещества и осъществява Националната програма „От връстници за връстници“ 8-11 кл. Експертите на ПИЦ са подготвили куиз /викторина с въпроси/ за учениците, които ще проверят знанията си относно здравословния начин на живот и опазване своето психично здраве.

Ръководството на Общинския съвет по наркотични вещества, екипът на ПИЦ - Русе, както и неговите доброволци, изразяват надежда, че масовостта на кампанията и информираността на широката общественост за злоупотребата с психоактивни вещества, са сигурна стъпка към успешното справяне с проблемите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    До 2
    Явно от злоба през ума ти не минава колко и какви хора работя в Общината, за да обобщаваш толкова безхаберно. Следващия път, когато ти потрябва например удостоверение за наследници или адресна регистрация, разрешение за строеж или някаква социална услуга, върви да попиташ в мола или в кварталната кръчма. Що да се нервиш с тия менталните отклонения в Общината. И следващия път, когато се обяви конкурс за някое място, тичай да се кандидатираш, че да оправиш града, общината, континента, вселената и всичко останало.
  • 1
    2
    Обичам Русе!
    Все пак е и техен празник. Всички до един с ментални отклонения в тази Община! Съсипахте града с безхаберието и бездействието си!
  • 6
    1
    88
    Община Русе се занимава с всичко друго, но не и с каквото трябва!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари