Община Русе е усвоила близо 466 милиона лева по европроекти от 2007 година досега

1
Безспорно през последните години са направени много положителни промени, но все още голяма част от градската среда има нужда от подобрение, призна Ивайло Кадишев
Безспорно през последните години са направени много положителни промени, но все още голяма част от градската среда има нужда от подобрение, призна Ивайло Кадишев Снимка: Община Русе

Безспорно през последните години са направени много положителни промени, но все още голяма част от градската среда има нужда от подобрение, призна Ивайло Кадишев

Европроекти на обща стойност 465 954 845 лева е осъществила Община Русе от 2007-а година досега. Това съобщи в интервю за БТА Ивайло Кадишев - директор на общинската дирекция "Международни политики, стопански дейности и анализи" в крайдунавския град.

Той обясни, че справката за реализираните проекти на територията на общината в последните два програмни периода е изготвена от Областния информационен център в Русе. През периода 2007-2013 година са реализирани 204 проекта на обща стойност 158 663 227 лева, а през 2014-2020 година са сключени 1314 договора за общо 307 291 618, 51 лева.

"В периода 2014-2020 година общината е изпълнила редица проекти с различни източници на финансиране. Сред най-значимите са финансираните по програмата за трансгранично сътрудничество "Интеррег VА Румъния-България 2014-2020 г."

Това са "Инвестиране в пътната безопасност и подобряване свързаността на Община Русе и окръг Гюргево с транспортна мрежа TEN-Т", както и "Добре развита транспортна система в Еврорегион Русе-Гюргево за по-добра свързаност с TEN-Т мрежата".

"Благодарение на европейските средства в Русе е подобрена част от инфраструктурата - улици, паркове, обществен транспорт и обществени здания, като дейностите по тяхното обновяване или изграждане продължават. Също така се обновява и доизгражда осветлението в градската зона, като се предприемат и действия по защита на околната среда, което дава отражение на качеството на живот на местните жители", обясни Кадишев.

По думите му сред по-значимите проекти, по които работи Община Русе, са "Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт - електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе" - на обща стойност 46 771 464,30 лева. Проектът се финансира по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020.

"Осъществяваме и проекта "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух", финансиран по програма "Лайф", чиято обща стойност за Община Русе е 3 853 955,09 лева", обясни Кадишев.

По думите му в подготовката за програмния период 2021-2027 година и следвайки нормативните изисквания, Община Русе е подготвила План за интегрирано развитие.

"Към него в приложение са представени идентифицирани предложения както в резултат на анализа, така и след консултации и допитване до местните заинтересовани страни. В настоящия период се подготвят проектни предложения по следните актуални покани по Плана за възстановяване и устойчивост - "Модернизация на образователна среда", "Младежки центрове (в областни градове)", "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт", "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд -етап I", "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора", каза Кадишев.

Според него град Русе винаги е носил духа на Европа заради уникалната архитектура и атмосфера, пристанището, туристите и близостта до съседната държава.

"Безспорно през последните години са направени много положителни промени, но все още голяма част от градската среда има нужда от подобрение. За съжаление очевидните разлики между градовете в Северна и Южна България се дължат и в значителна степен на държавната политика и неравномерното разпределение на обществения ресурс - несправедливост, с която настоящият кметски екип не спира да се бори да поправи", каза Кадишев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    18
    123
    Вятовски БоТлук идвал ли си в Русе? Или си живееш в циганската махала у Вятово, която е по-добра от Русенските улици. Кви проекти? Най-разбития, най-мръсния, най-неподредения град на балканския полуостров. С толкова похарчени милиони.... такива резултати - това е резил!
  • 0
    17
    Aha
    А този красивия колко чифтета пое да намаже и той от кацата
  • 7
    16
    Тоя
    Господин е излязъл от филм на Чарли Чаплин. От раздела администрация, директори на измислени дирекцийки и лявата ръка не знае що прави дясната. Оставка бе. Кретени
  • 11
    15
    Rtp
    Господин Кадиев, 1. От както Вие сте директор, какъв принос имате, колко проекта спечелихте, кои големи проекти направихте с евро средства?? 0- сте, 2. Да кажете пред обществото, една камара изхарчени пари, къде са и по кои фирми, хайде де? Лесно е да плюете, отговорете какво правите на този пост, без да печелите проекти като Община? Това да не е Община Ветово да си клатите краката …. Аре стига!!
  • 8
    14
    Трайно Безработен иска да Знае...
    И какво видяхме ние безработните от това? Поканиха срещу едни 1600/1800 лева на месец да работим па макар и за непостоянно,а временно? Някоя програма за 10 лв. на ден дневни? Със селски автобус между 5 и 7 лв. отиване и връщане,а за баничка и кафе или боза? ,А скъсани обувки и мокри крака? Студ по спирки с часове? Чрез фирми и фирмички цепят парата и тичат по плажове на запад и юг по земята.Поне дайте на безработните карта за безплатен градски транспорт и помощ от 700 лв. на месец или 1000 лв. ангажирайте ни със труд към общината по 6/8 часа 22 дни в месеца. Калпаци крадливи такива.Нямам пари за ток или парно.Гонят ни,защо?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари