Община Пазарджик не е поискала 1 милион лева неустойки от дружество на Гинка Върбакова

0
Както се вижда - община Пазарджик изобщо не се е поинтересувала от тези пари
Както се вижда - община Пазарджик изобщо не се е поинтересувала от тези пари Снимка: БГНЕС

Община Пазарджик е пропуснала да поиска неустойки в размер от 1 млн.лв. от дружество на Гинка Върбакова.

Общината е продала парцел за строеж на соларен парк, който купувачът така и не е изпълнил изцяло.

След като през ноември Антикорупционния фонд (АКФ) сезира прокуратурата за пропуска на общината, сега фондът е получил достъп и до договора, от който се виждат конкретните параметри на сделката. Там обаче има и още една любопитна подробност - кой е подписал договора от страна на купувача. Това е настоящият изпълнителен директор на държавното дружество "Автомагистрали" Стоян Беличев. През 2007г. той е бил пълномощник на дружеството "Риал Стейтс", пише Капитал.

Преди седмици Министерският съвет реши държавното дружество, което Беличев сега управлява, да получи 1.34 млрд.лв., за да дострои магистрала "Хемус".

Какво е било по план

Видно от договора, в срок от десет месеца купувачът е трябвало да промени предназначението на земята, а десет месеца след това да проектира соларен фотоволтаичен парк с мощност 50 MW. От одобрението на проекта "Риал Стейтс" има 32 месеца да построи парка. Размерът на инвестицията е трябвало да е 400 млн.лв.

Впоследствие в продължение на поне две години дружеството трябва да поддържа минимум 52 работни места на обекта. Според договора, ако купувачът не спази сроковете или условията в него, общината ще получи неустойка от един милион лева. Но както се вижда - община Пазарджик изобщо не се е поинтересувала от тези пари.

Какво се случва всъщност

Според информацията на Антикорупционния фонд фирмата получава разрешение за строеж има от 16 април 2010 г. Част от фотоволтаичната централа с обща мощност 1,15 MW е завършена през февруари 2011 г. В средата на 2012 г. пък е пусната в експлоатация централа с мощност 1,3 MW. Но начинанието приключва до там.

В края на 2015 г. "Риал Стейтс" подава заявление за прекратяване на лицензията пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). То е мотивирано със законодателната промяна от 2015 г., с която добивът на "зелена енергия" става далеч по-нерентабилно занимание. С Решение от 11 май 2016 г. КЕВР прекратява лиценза на компанията.

Така компанията нито изпълнява обещаното строителство и инвестиции, нито наема 52-ма души. Справка на Антикорупционния фонд в годишния доклад за дейността на дружеството за 2012 г. става ясно, че персоналът за 2011 г. е 3 човека, а за 2012 г. – 2 човека.

През януари 2018 г. "Риал Стейтс" дори продава два от прехвърлените от общината имота с обща площ около 460 дка, въпреки че по договор няма право да отчуждава имота до въвеждането в експлоатация на парка. Сделката е била за близо милион лева.

Въпреки че дружеството е в абсолютно неизпълнение на договора си с община Пазарджик, кметът Тодор Попов, който е на поста от 2007 г., не вижда проблем в това. В отговори до АКФ, получени по Закона за достъп до обществена информация, Попов твърди, че не са предприемани действия за търсене на неустойка по същия договор, както и че договорът не е прекратен.

Добри познанства

Подписалият договора Стоян Беличев е съдружник на Славчо Върбаков, съпругът на Гинка Върбакова, в пазарджишката "Атлас - 3 - груп" - ООД. Съвместната им дейност продължава около година, след което Беличев напуска дружеството. Беличев е бил съдружник и с майката на Славчо Върбаков в дружеството "Сими груп", като през 2009 г. продава дяловете си на сестрата на Върбаков - Малина.

Той стана изпълнителен директор на "Автомагистрали" в края на 2017 г.

Преди няколко седмици пък правителството реши да възложи проектирането и строителството на останалите 134 км. от магистрала "Хемус" за 1.34 млрд.лв., като използва клауза в ЗОП за заобикаляне на обявяване на търг.

Компанията се занимава с поддържане на магистрали и дежурно печели търговете на Агенция "Пътна инфраструктура". В бранша има съмнения дали компанията има капацитет да построи магистралата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари