Община Борово преобразува Обединено училище „Св. Климент Охридски“ в основно

0
През последните три учебни години приемът на ученици в училището след 7 клас е нулев
През последните три учебни години приемът на ученици в училището след 7 клас е нулев Снимка: Facebook

През последните три учебни години приемът на ученици в училището след 7 клас е нулев 

Общински съвет - Борово даде своето съгласие за преобразуване на Обединено училище „Св. Климент Охридски” – град Борово, в Основно училище „ Св. Климент Охридски“ - град Борово за следващата 2023/2024 учебна година. Кметът на общината ще изготви и внесе писмено предложение за преобразуването на училището до министъра на образованието и науката, съобщават от Русе Медиа.

ОбУ „Св. Климент Охридски” - Борово не е средищно училище - през настоящата година в него се обучават ученици от 1 до 7 клас в дневна форма на обучение. Приемът на ученици в училището след 7 клас е нулев през последните три учебни години, което довежда до отпадането на много ученици.

Демографската картина също е обяснение за по-малкото паралелки, липса на интерес към този тип образование от страна на учениците, слаби оценки на външни оценявания, предимно 2-ки и 3-ки, както и драстичното намаляване на броя на учениците през изминалите учебни години и като цяло на самото население, което довежда до невъзможността за запълване на паралелки.

Завършилите 7-ми клас са предпочели профилирани и професионални гимназии, а малка част от тях предпочитат да завършат основното си образование в ОбУ „Св. Климент Охридски. Една част от учениците продължават образованието си предимно в ПГ “Бяла“ - град Бяла и ПГСС “К. А. Тимирязев“ в град Две Могили. Друга част от учениците в тези училища напускат образователната система по различни причини.

В тази връзка преобразуването на Обединеното училище „Св. Климент Охридски“ в Основно училище е наложително и трябва да стане факт до 31.05.2023 година за следващата 2023/2024 учебна година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари