Обсъждат закупуването на два електрически автобуса по маршрута Русе - Гюргево

6
Предвижда се да бъде осигурено финансиране по две европейски програми
Предвижда се да бъде осигурено финансиране по две европейски програми Снимка: Община Русе

Предвижда се да бъде осигурено финансиране по две европейски програми

Областният информационен център – Русе проведе публично обсъждане в Община Русе на концепциите, преминали административно съответствие и допустимост, които ще се изпълняват на територията на област Русе. В събитието се включиха заместник-кметът на община Русе Златомира Стефанова, представители на община Русе и община Сливо поле, РУО - Русе, директори на професионални гимназии, служители на Главната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението - Русе, представители на неправителствения сектор, бизнес и други заинтересовани страни, които бяха запознати с видовете дейности, предвидени за изпълнение по Концепцията за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/.

Концепция „Прилагане на интегриран териториален подход в Община Русе“ чрез концепция за интегрирани териториални инвестиции в партньорство с Община Сливо поле и Общински Транспорт Русе ЕАД“ с водещ партньор община Русе включва 9 проектни идеи на трима партньори, сред които Община Русе, Община Сливо поле и „Общински транспорт Русе“ ЕАД. Предвижда се финансирането да бъде осигурено от две програми – „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. и „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Дейностите, които се предвижда да се изпълняват, са изграждане на Мултифункционален център за деца и младежи от уязвими групи, закупуване на 2 екологично чисти електрически автобуса, които да обслужват линията Русе - Гюргево, основен ремонт на пътя Николово - Червена вода, изграждане на комплексен панорамен велосипеден маршрут с инфраструктура за туристически атракции „ЕвроВело6ˮ, изграждане на реплика на римска гробница мавзолей в землището на с. Бабово, община Сливо поле, цялостен ремонт на сградата на Русенската художествена галерия, създаване и промотиране на общ културно-исторически туристически продукт „Култура, природа и история - Русе - Сливо поле“ и облагородяване на зелена зона за отдих и обновяване на спортно игрище и детска площадка в междублоково пространство в кв. Чародейка. Общата стойност на всички инвестиции е 29 759 000 лв.

В концепция „ Обединена общност за интегрирано развитие на териториите Две могили, Иваново, Русе“, където кандидат е Сдружение „Развитие на социалния капитал“, е предвидено изграждане на Туристически информационен център „Орлова чука“, организиране на еко фестивал, популяризиране на къщата музей на Филип Тотю, създаване на нов туристически веломаршрут "По пътя на войнишките паметници в община Русе, Иваново и Две могили“, организиране на фестивал „Децата на Поломието – Празник под манастира“, както и международен етнофестивал на долмата. По Програма „Образование“ сдружението ще развива дуално обучение в професионалното образование в четири русенски училища – Професионалната гимназия по транспорт, Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, Професионалната гимназия по промишлени технологии "Атанас Ц. Буров" и Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване.

Концепцията предвижда и интеграция на маргинализирани общности като ромите, чрез подкрепа за подобряване достъпа до заетост и противодействие на дискриминацията и мерки за преодоляване на негативните стереотипи и нагласи в общностите на териториите на общините Две могили и Иваново. Общата стойност на всички инвестиции е 2 567 850 лв.

Концепция „Национална концепция за създаване на основни пунктове за управление на реагирането при възникване на широкомащабно бедствие от сеизмичен характер“ с кандидат Главната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението - МВР има заложени за изпълнение две дейности на територията на Северен централен район. По първата дейност ще се извърши архитектурно заснемане и обследване на сградите, обхванати по проекта, а по втората ще се направи конструктивно и сеизмично укрепване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради. За Русе това е сградата на ГДПБЗН на бул. „България“ 300. Стойността на инвестиция за Северен централен район е 34 973 252 лв.

По време на публичното обсъждане присъстващите изразиха одобрението си, както и мнения относно ползотворния ефект от изпълнението на концепцията. Те ще бъдат обобщени в доклад и представени на широкия състав на Регионалния съвет за развитие, който да ги вземе под внимание преди да одобри общата програмна концепция за Северен централен регион и да изготви приоритизирания списък с концепции за изпълнение.

Презентация и анкета на концепцията на Община Русе можете да намерите тук.

Презентация и анкета на концепцията на Сдружение „Развитие на социалния капитал" можете да намерите тук.

Презентация и анкета на концепцията на ГДПБЗН - МВР можете да намерите тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Мегали идеи
    Колкото по-велики общинарски идеи, толкова по- западнал изглежда градът. Чудя се - по време на соца не бяхме с Румъния в ЕС, а имаше безвизов режим и всеки месец ходехме до Румъния...По Дунава имаше пътнически речен транспорт. Сега - мъртвило...и т.н. А идеите и проектите - велики иначе!
  • 4
    1
    Китаеца
    Сандровската пъстърва Ана и тя изтипосан на снимката
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари