Образованието и здравето не са стока, а човешко право

0
Помощ в размер на 10 минимални работни заплати при раждане на втори и трето дете
Помощ в размер на 10 минимални работни заплати при раждане на втори и трето дете

Пълна промяна в политическото разбиране за образование и здравеопазване предлагат от БСП във "Визия за България".

Достъпът до образование и до качествено здравепозване не са нито услуга, нито стока, а изконно човешко право. Това е записано в проекта на левицата, а основните реформи в двата сектора, които предлагат социалистите, бяха представени през Заседанието на 49-ия Конгрес на БСП, пише вестник Дума.

Социална политика

БСП предлага: въвеждане на семейното подоходно облагане, диференцирани ставки на ДДС за детски храни и стоки, учебници и учебни помагала, стимулиране на осигурените родители (минимум 24 месеца назад) при раждане на второ и трето дете с еднократна помощ в размер на 10 минимални работни заплати, стимулиране на майките студентки с еднократна помощ в размер на едногодишната минимална работна заплата, както и обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години на осигурените майки - не е по-ниско от размера на минималната работна заплата.

В документа са заложени и насърчителни мерки за младите семейства за придобиване на жилище, стриктно прилагане на действащото законодателство при ранните раждания от малолетни майки и отпускане на социални помощи за раждане преди 16-годишна възраст само в натура.

Образование

БСП предлага:

Образованието да е приоритет и обект на изключителен контрол от държавата. Да се постигне пълен обхват на децата в училищна възраст в системата на средното образование като се  създаде работеща система за контрол, както и отпадане на таксите за детски ясли и градини. Да се постигне високо качество на средното образование чрез: нови учебни планове, програми и учебно съдържание, създаване на учителят на бъдещето, създаване на необходимата съвременна учебна среда във всяко българско училище. Поетапно премахване на таксите за специалности държавна поръчка във висшето образование, достойно заплащане на академичния състав и младите учени, национална програма за реновирането на студентските общежития и създаване на национална карта „Образование и икономика“, разработена от държавата, общините и бизнеса. 

Здравеопазване

БСП предлага:

Справедливост, солидарност и равен достъп до медицинска помощ. Да има лекар и зъболекар във всяко училище. Задължителни пет прегледа по време на бременността и толкова до навършване на една година на детето. Гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване 24 часа в денонощието за здравноосигурените, а за здравно неосигурените - базов пакет от медицински услуги.  Премахване на търговския статут на държавните, университетските и общинските болници и замяната му със статут "социално лечебно заведение". Заплащането от държавата на медицинските дейности в тези болници по цени, определени от НЗОК. въвеждане на понятието "защитено лечебно заведение" за болници в отдалечените, планинските и пограничните райони. Безплатно обучение по държавна поръчка в медицинските университети срещу ангажимент за работа- минимум 5 години в държавно лечебно заведение. Въвеждане на диференциран ДДС върху лекарствата и медицинските изделия, както и ежегодно държавно определяне на лекарствата от реимбурсния списък.

Източник: вестник Дума
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари