Обмислят промени във формата на матурите и НВО

1
Специално внимание ще се обърне на изпита след 7 клас
Специално внимание ще се обърне на изпита след 7 клас

Специално внимание ще се обърне на изпита след 7 клас

Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и Националното външно оценяване заради ниските резултати. Това заяви министърът на образование Галин Цоков, който присъства на лего фестивала в Пловдив, предава БНТ. Прецизирани ще бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. Кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък, обясни образователният министър Галин Цоков.

"Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове" - съобщи Цоков.

Работи се и по методика за обвързването на учителските заплати и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите. За целта се разработва наредба за качеството на образованието, допълни образователният министър Галин Цоков. Той уточни, че от години у нас не действа стандарт за нивото на обучението.

Промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване.

Инспекторатът на образователното министерство вече е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    До 3
    Ако си чел задължителна лятна литература само от 2-ри до 4-ти клас..Предното и сегашното поколение имат такава през цялото си обучение. Че освен задължителна има и препоръчителна. Ама карай, който чел-чел.
  • 2
    3
    до 2
    това не е случайно... всичко е част от план по цялата планета да направят хората по-неграмотни, което ги прави по-лесни за управляване и контролиране, естествено че ще увеличават учителските заплати а учениците с всяко следващо поколение ще стават все по-тъпи и по-неграмотни.... пишлеметата, дето израстнаха с тея телефони в ръцете от бебета имат супер къс attention span и не четат никакви книги, гледат клипчета по 20 секунди и на 4тата са вече отегчени и сменят на следващото, аз пак си спомням от училище от 2ри до 4ти клас имахме през лятото няколко книги задължителни които трябваше да прочетем и нямаше накъде - всеки ще-неще ги прочиташе
  • 5
    2
    Пенсионер
    Еееххх, по мое време НВО означаваше начално военно обучение, а сега било друго. Но мисълта ми е друга - защо при все по-катастрофалните резултати от образованието, постоянно се говори за увеличаване заплатите на даскалите. Не е ли по-правилно да има повишение срещу постигнати резултати? В противен случай все повече тъпаци, които не стават за нищо друго, ще станат даскали и положението ще се влошава все повече и повече.
  • 1
    1
    Omg
    Вие измислете как да повишите качеството на образованието и как да накарате учениците да искат да знаят повече, а не да се занимавате да занижавате критериите за оценяване на матурите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари