Облекчение и отвращение

0
Ремонтът по „Графа” е некачествен, но остава така, защото нямало заради „няколко криви плочки” да се разкопава отново
Ремонтът по „Графа” е некачествен, но остава така, защото нямало заради „няколко криви плочки” да се разкопава отново Снимка: БГНЕС

Кметът призна 15 дка некачествен ремонт в центъра на София - но всичко ще си остане така

Ремонтът на улица „Граф Игнатиев”, заедно с площадите „Славейков” и „Гарибалди”, градинката на църквата „Св. Седмочисленици“ и част от ул. „Солунска“, приключи. Обаче към облекчението от финала на цялата строително-ремонтна-общинска комедия (или по-скоро трагедия) от грешки се добави и отвращението от неспазените обещания на Столичната община. Защото ако до вчера някой се е надявал, че чрез непосилни глоби ще принудят изпълнителя да си свърши качеството работата, днес и тази надежда умря, пише Емил Георгиев в Площад славейков.

Представители на Надзора са огледали гореизброените улици и площади и са констатирали това, което ние тук повтаряме от близо година: „незадоволително качество на ремонта в отделни участъци”. Некачествените зони се простират на 15 декара площ и представляват различна големина на фугите и недостатъчно фугиране, некачествено озеленяване на определени зони, недобре оформена, завършена и подредена настилка… Все проблеми, които ремонтът на ремонта не е успял да оправи.

А ето и какво каза столичният кмет Йорданка Фандъкова:

„Няма да бъде платен нито лев за некачествена работа”;

„1 милион и 200 хиляди лева са предвидените санкции за качество за изпълнителя на ремонта, а 240 хиляди лева на ден е глобата, ако се забави”.„Няма да допусна да се плати за нещо, което не е свършено или е некачествено”;

Това са думи на Фандъкова пред медиите от края на февруари. Само три месеца по-късно стана ясно, че са били само думи – делата са противоположни. Днес кметът обяви, че ремонтът по „Графа” е некачествен, но остава така, защото нямало заради „няколко криви плочки” да се разкопава отново.

Вместо 300 дни, както бе обявено преди началото, ремонтът продължи 386. Вместо над 20 млн. глоба за закъснението (86 дни х 240 хил. лв.), изпълнителят бе глобен едва 290 000 лв. – и то не за закъснението, защото Общината призна точно 86 дни за неработни поради лоши климатични условия (което е почти 1/3 от предвидените първоначално 300), а за некачествения ремонт и някои лоши проектантски решения.

Един от малкото елементи, които щели да бъдат подменени, били водещите ивици за незрящи хора. Към момента някои от тях водят към фасадите на сгради (но пак добре, че не водят към трамвайните линии).

Облекчени сме, че всичко свърши. Въпросът е защо Столична община не е в състояние да накара една строителна фирма да си свърши качествено работата. И сякаш прави всичко възможно да им спести пари от глоби? Любопитен фрагмент е, че „Джи Пи Груп“ не са дали най-добрата ценова оферта, а са избрани заради „най-добрите гаранции за качество на изпълнението“.

Не можем да отречем, ч в момента и „Графа“, и площад „Славейков“ изглеждат по-добре от преди. Но трябваше да изглеждат много по-добре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари