Облекчават издаването на болнични за изолация и карантина в Русенско

3
Това стана ясно от писмо на РЗИ - Русе до личните лекари
Това стана ясно от писмо на РЗИ - Русе до личните лекари Снимка: БГНЕС

Това стана ясно от писмо на РЗИ - Русе до личните лекари

РЗИ - Русе е изпратила писмо до личните лекари при издаване на болничен лист след преболедуване от Ковид-19 да не изискват предписанието за изолация/карантина/ от пациентите на хартиен носител, информира и.д. директор д-р Искра Генева.

Досега всички, които са били на домашно лечение с ковид, задължително трябваше да вземат от РЗИ на ул. „Байкал“ 12 „Предписание за изолация в домашни условия“. Това изискваше от преболедувалите да отделят допълнително време и да се редят на опашка за документа, който потвърждава времето, през което лицето е било карантинирано.

За да бъдат улеснени гражданите, от РЗИ призовават личните лекари да не изискват въпросното предписание на хартия.

Издаването на болнични листове на лица, поставени под карантина, се извършва на базата на информация от Националната здравноинформационна система за борба с Ковид-19, която е достъпна за всички общопрактикуващи лекари. Всеки един от тях получава е-mail за новорегистрираните положителни случаи, които са в тяхната пациентска листа.

В информационната система личните лекари могат да получат информация за направените лабораторни изследвания, клиничното протичане и всяка една промяна на всеки един пациент.

Електронният регистър генерира автоматично уникален изходящ номер на всяко регистрирано лице. За издаване на болничен лист се използва именно този ковид-номер, под който фигурира всяко лице в здравната информационна система.

Във всеки случай, при който на преболедувалите им е необходимо предписанието за изолация в домашни условия, то ще им бъде издавано на хартиен носител, уверява д-р Генева.

По последни данни близо 91% от болните с ковид-инфекция в Русенско са под домашна изолация. Това означава, че на лечение вкъщи се намират 1824 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    2
    хахах
    Какъв си ти, че да ИСКАШ болничен бе, кавал вмирисан. Докторът преглежда, и тогава РЕШАВА дали изобщо да даде болничен, колко дни и т.н. Дееба сбърканите селяни дето сте дееба.
  • 1
    1
    Танцуващите с предписания
    Почти не съм боледувал. Исках болничен заради температура, силна хрема и почти без кашлица. Докторът ме прати за PCR и излезе положителен. По телефона ми каза какво да вземам. На третия ден по телефона ме провериха от полицията дали съм в къщи. На десетия ден от РЗИ ме поканиха (мен или друг) да получа предписанието. На 24 януари сутринта чаках с 200 души при снеговалеж за една жълта хартийка. Няма лошо - видях познати и акрани.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари