Област Русе с план за действие срещу всяко природно бедствие

1
От Областната управа уверяват, че няма повод за притеснение сред населението и всички структури работят в синхрон
От Областната управа уверяват, че няма повод за притеснение сред населението и всички структури работят в синхрон Снимка: Областна администрация - Русе

Към момента за територията на област Русе са разработени планове за защита на населението за всяко едно бедствие

Това стана ясно от провелото се заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, водено от заместник областния управител Людмил Христов, съобщиха от областна администрация.

Силни бури, наводнения, снегонавявания, свлачища, горски и полски пожари са сред природните бедствия с най-голяма възможност за проявление през следващите години на територията на област Русе. Съществува и опасност от земетресения и то най-вече от страна на северната ни съседка – Румъния, отбелязаха участниците в срещата.

По време на заседанието бяха набелязани мерки за защита на населението в различни кризисни ситуации, в т.ч. и в условията на производствени аварии. Основната отговорност се пада на областния управител. Той е лицето, което организира и ръководи защитата при бедствия на територията на региона, създава организация за мониторинг на събития и издаване на предупреждения към населението. Същевременно областният управител координира оперативните дейности със съответния ресорен министър и Министерски съвет, както и с кметовете на общините

От изготвения специализиран план става ясно, че се предвижда провеждането на разяснителни кампании още в предучилищна възраст, както и състезания и конкурси, свързани със защитата при бедствия сред децата. Планирани са обучения и в по-горните класове, както и във висшите училища, по-добра подготовка на администрацията. През следващите няколко години се очаква и разработване на национален риск регистър, стимулиране на застраховането и осигуряване на ниско-лихвени или безлихвени кредити с цел по-бързо възстановяване след бедствия. Необходимо е да бъде въведена система за осигуряване на непрекъснатост на доставките на основните стоки и услуги за населението.

Към момента за територията на област Русе са разработени планове за защита на населението за всяко едно бедствие. От Областната управа уверяват, че няма повод за притеснение сред населението и всички структури работят в синхрон, като са проведени и множество тренировки, което от своя страна е доказателство за степента на готовност за предприемане на действия от институциите. Плановете са съгласувани от всички местни институции и са изпратени в София за съгласуване с председателя на Националния съвет за намаляване на риска от бедствия към Министерски съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    русенец
    Сериозно? Имате план против всяко бедствие? Че справете се с "водния мензис" или както там му се вика, че си изпотрошихме колите, а и краката!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари