Няма да връчват електронни фишове по границите през почивните дни

0
Целта е да не се затруднява движението през граничните пунктове заради връчването на наказателни постановления
Целта е да не се затруднява движението през граничните пунктове заради връчването на наказателни постановления Снимка: БГНЕС

Целта е да не се затруднява движението през граничните пунктове заради връчването на наказателни постановления

Само за месец и половина от КАТ са връчени санкции за 1 милион и 250 хиляди лева, сочат отчетите. Идеята шофьорите да получават невръчени електронни фишове на всички влизащи и напускащи страната предизвика опашки на един от граничните ни пунктове преди дни.

Проверка на БНТ показва, че струпването е било моментно и след като шофьорите се предупреждават за неплатени от тях глоби те масово заплащат дължимите суми на място.

Половин милион фиша за нарушения не са стигнали до получателите си през миналата година. За това предупреди през уикенда премиерът Николай Денков и съобщи, че са дадени указания за справки за невръчени електронни фишове на влизащите и излизащите от страната български граждани.

Шофьорите приемат това като рутина мярка.

"Така е почти във всички страни. Ако влезеш и не си изряден - не можеш да излезеш, трябва да си платиш глобата още на границата".

"Не съм шофьор, но и моето мнение е такова, че трябва да си плащат глобите. И то от всички, не само от българските граждани, но и чуждите граждани, които преминават от тук, така както ние си плащаме".

Проверката ни днес на граничните пунктове с Гърция и Сърбия показа, че проверките за неплатени актове за глоби за момента не водят до големи опашки. А много от шофьорите преди да тръгнат на път бяха проверили дали имат неплатени глоби.

"Преди да тръгна, ако имам съмнение, че съм снимам с камера и нямам връчен акт за превишена скорост, проверявам онлайн. Ако случайно се окаже, че имам предварително си плащам и тогава тръгвам да излизам извън България. Сигурност", коментира Петър.

На граничните пунктове се предоставя възможността неизрядните шофьори да заплатят глобата си на място в зоната на граничния пункт. Но това е само по желание на водача и не е задължително.

Въпреки това проверката ни показа че все повече шофьори предпочитат да плащат глобите си на границата, използвайки пост терминал.

През почивните и празничните дни няма да се връчват наказателни постановления и електронни фишове на границата, за да не се затруднява движението.

Така процедират и в момента на граничния пункт "Дунав мост" при Русе. Тук има място, където шофьорите могат да получат информация за неплатени глоби.

Заради засиления трафик обаче през последния месец, а и с наближаването на Коледа и Нова година, граничните власти в Русе засега не уведомяват шофьорите за задълженията им към държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    REINI
    Защо Турски шофьори на леки и товарни мпс не плащат нищо ?! Имам познат турчин, който кара с превишена скорост и не плаща. АПИ и Стационарните Камери не могат да разчитат номерата или те са с привилегии.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари