Няма да се разкриват нови бежански лагери

0
Председателят на Държавната агенция за бежанците сподели, че статут на бежанец до момента през тази година са получили около 400 лица
Председателят на Държавната агенция за бежанците сподели, че статут на бежанец до момента през тази година са получили около 400 лица Снимка: БНТ

"15-те мигранти, които са настанени в центъра за временно настаняване в столичния квартал "Враждебна", са пристигнали на 26 септември по механизма за релокация."

Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова. В края на миналата седмица лицата информираха, че според тях те са получили некоректна информация и заявиха, че очакват да получат жилища, определена месечна сума пари, обясни тя.

Вчера проведох разговор с тях, обсъдихме всички техни искания, но те няма как да се случат. Бях изненадана да видя в съдържанието на документа с исканията им цитиране на наредба, която беше приета у нас през лятото. Това, което те искат, няма как да им бъде предоставено, тъй като правилата са за всички. Разбрахме се с тях, посочи шефката на Агенцията за бежанците.

Първанова каза, че България е поела ангажимент по механизма за релокация да приеме 1302-ма бежанци, които са обявени като лица с явна нужда от международна закрила. Те идват от т.нар. горещи точки в Италия и Гърция. България изпълнява своите ангажименти по релокацията и до момента у нас са пристигнали 26 лица. Тези лица, за които стана дума по-горе, са дошли от Гърция, уточни тя.

Петя Първанова съобщи, че статут на бежанец до момента през тази година са получили около 400 лица. Те имат права приравнени на български граждани, с малки изключения. Ползват се с правото на образование, достъп до медицинска помощ, а социалните придобивки са такива, каквито са и за българските граждани. По хуманитарния статут лицата придобиват статут на чужденци, постоянно пребиваващи в страната. Те също се ползват с правото на образование и медицинска помощ, но трябва сами да се осигуряват здравно, обясни директорът на ДАБ.

До този момент са заети всички над 5000 места в центровете. Не се предвижда разкриване на нови бежански центрове. Това може да стане само извънредна ситуация и ако се случи, центровете ще бъдат временни и от затворен тип - мигрантите няма да могат да излизат от тях. Центърът в Пъстрогор също се предвижда стане затворен за лица, които са в процедура за придобиване на бежански или хуманитарен статут, каза още Петя Първанова.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари