Няма да променят сроковете на издаване на ТЕЛК-овете

0
Болните ще се явяват за препотвърждаване пак между 1 и 3 години
Болните ще се явяват за препотвърждаване пак между 1 и 3 години Снимка: БГНЕС

Въпреки промените, които се подготвят в Наредбата за медицинската експертиза, няма да има изменение в периода на валидност на експертните решения, които се издават от ТЕЛК.

В зависимост от заболяването и процентът инвалидност, болните ще се явяват за препотвърждаване пак между 1 и 3 години. Този срок ще се отнася за всички видове ТЕЛК и инвалидност. Тези, които са освидетелствани със 100% неработоспособност, също ще трябва да се явяват за презаверка.

Когато човек има многобройни увреждания, но по основното заболяване комисията не може да отсъди 100% инвалидност, тогава ще се дава съвкупен процент неработоспособност.

През ноември 2016 г. поставянето на валидност на експертните решения беше отменено заради липсата на мотивировка към Наредбата. Затова в новия документ ще бъдат изложени подробни аргументи за препотвърждаването на ТЕЛК-овете.

Според министъра на здравеопазването Илко Семерджиев 3-годишният период е достатъчен за преосвидетелстване, защото сега много по-бързо напредва медицинската наука и проучванията на заболяванията са на по-високо ниво на развитие. Напълно възможно е през този срок технологиите в медицината да подобрят условията на живот на инвалидите по неговите думи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари