Няколко хиляди души поискаха оставката на Виктор Орбан

1
Петър Магяр по време на протеста във вторник
Петър Магяр по време на протеста във вторник Снимка: Свободна Европа

Аудиозапис разкрива опит за прикриване на корупция

Хиляди хора поискаха оставката на главния прокурор и на министър-председателя Виктор Орбан в Будапеща във вторник. Това се случи, след като бивш приближен на правителството публикува аудиозапис, който според него доказва опит за прикриване на корупция, съобщи Ройтерс.

Протестиращите преминаха от сградата на главния прокурор към парламента с викове "Оставка, оставка". Много от тях носеха и факли, предаде Свободна Европа.

Новината идва, след като през февруари в Унгария се проведоха мащабни протести заради издадена заповед за помилване на педофил от президента. Тогава оставка подадоха унгарската президентка Каталин Новак и министърката на правосъдието Юдит Варга.

Именно Варга е в центъра на новите протести. Във вторник бившият ѝ съпруг Петър Магяр публикува запис от разговор с нея, докато тя все още е министър. В него Варга описва как помощници на началника на кабинета на Орбан искат да премахнат определени части от документи по дело за подкуп.

Магяр е бивш партиен функционер на партията на Орбан "Фидес" и юрист.

Обвиненията идват преди изборите за Европейски парламент през юни. На тях партията на Орбан - "Фидес", се надява да спечели от нарастващата подкрепа на крайната десница в цяла Европа.

Виктор Орбан е на власт от над 10 години. За това време той ограничи правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и жените, подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди на властта. За този период той неведнъж е бил обвиняван в участие в корупционни схеми.

"Да изпратим послание"

Във вторник вечерта хиляди демонстранти се събраха, след като Магяр призова за протест пред прокуратурата в Будапеща. Там те поискаха оставката на главния прокурор за това, че според тях той действа в интерес на управляващата партия на Орбан.

"Нека заедно да изпратим оттук послание, че няма да позволим да прикрият най-големия правен и политически скандал за последните 30 години! Няма да позволим това!", каза Магяр.

Той съобщи и за плановете си да създаде нов политически проект, който да оспори продължаващото 14 години управление на Фидес.

"Най-накрая има сила, герой, който представлява това, което за мен е проблемът на сегашната ситуация: политическата система, злоупотребите и фактът, че бавно се варим като жаби и не осъзнаваме, че ще бъдем супата", казва пред АП Каталин Варга, една от протестиращите.

Демонстрантите поискаха предполагаемото нарушение "да бъде разследвано независимо, обективно и без политическа намеса".

Какво има на записа

На аудиозаписа, направен в дома на тогавашната двойка, Варга казва, че помощници, свързани с началника на кабинета на Орбан - Антал Роган, са предложили на прокурорите какво трябва да се премахне от документите, свързани със случая Волнер/Шадл.

През 2022 г. бившият държавен секретар на Министерството на правосъдието Пал Волнер е обвинен в получаване на подкуп от бившия ръководител на съдебните изпълнители Гиорги Шадл. И двамата пледират, че са невинни.

"Те казаха на прокурорите какво трябва да се изтрие, но те (прокурорите) не изпълниха изцяло това", казва Варга на записа.

Тя не оспори автентичността на записа, но обвини Магяр в домашно насилие и изнудване.

"Петер Магяр е направил таен запис на бившата си съпруга, мен, в нашия дом и сега използва това за постигане на политическите си цели. Той не заслужава ничие доверие", пише тя във Facebook.

След публикуването на записа в свое изявление прокурорите казаха, че ще анализират записа и ще бъдат събрани допълнителни доказателства. Те обаче отрекоха да е възможно да се подправят документи в прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    14
    daskal
    До 13 - Така е. "Свободна Европа" беше и продължава да е трън в задника на комунистите. И преди, и сега.
  • 5
    13
    ез име 22:44 | 27.3.2024 г....
    Достатъчно е да се прочете "свободна европа" и да разберем, че това е цру на агресора сащ! сащ е туморът на човечеството! Кога някой ще поиска сорос в затвора?!
  • 4
    12
    хи, хи,
    Има два типа хора. Едните мислят, че всичко по телевизиите е в интернет е истина, другите мислят!
  • -5
    11
    LOL до чичето
    трябва да си наистина за сериозно медикаментозно лечение за да обвържеш ползването на Google с дънинг-крюгер и да препоръчваш Yandex.RU за обективни резултати :D Ама то като ти чета коментара вече нямам никакви съмнения, че си за лечение.
  • 3
    10
    до 9
    Ще викаш ли слава усрайна след известно време когато спре да съществува и стане "ERROR 404 NOT FOUND"? Още за твоите укронацисти: Украинските сили обстрелват етнически българи в Херсонска област с български снаряди https://skandalno.net/%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81/
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари