Няколко български фамилии контролират 7 милиона декара земи и гори

0
Най-голямата тайна в ловните среди са договорите за съвместно изпълнение на дейности, въз основа на които държавните ловни стопанства (ДЛС) „споделят“ с частния партньор всички инвестиции, разходи и приходи
Най-голямата тайна в ловните среди са договорите за съвместно изпълнение на дейности, въз основа на които държавните ловни стопанства (ДЛС) „споделят“ с частния партньор всички инвестиции, разходи и приходи Снимка: БГНЕС / Архив

Около 7 млн. декара земи и гори (6,4 % от площта на държавата) са предадени чрез ловни концесии в ръцете на около 170 фирми, се казва в анализ на неправителствената организация “Зелени закони”

Сред собствениците на тези фирми са братя Ангелови, Валентин Златев, Цоло Вутов, Цоцоркови, Румен Гайтански, Емил Димитров, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Тихомир Трендафилов, Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Гео Дундаров и други, пише Свободна Европа. 

Сдруженията плащат на държавата около 1 лв. на хектар под формата на вноски за стопанисване и за ползване на дивеча всяка година. Отделно имат задължение да извършват и определени инвестиции, включващи защита от бракониерство, засяване на фуражни култури, подхранване на дивеча и т.н.

Най-голямата тайна в ловните среди са договорите за съвместно изпълнение на дейности, въз основа на които държавните ловни стопанства (ДЛС) „споделят“ с частния партньор всички инвестиции, разходи и приходи при развитието на ловностопанската дейност в стопанството.

“Чрез такива договори е феодализирана площ от близо 3 млн. дка, което е близо 7% от всички горските територии в България, като управлението на 20 от всички 30 държавни ловни стопанства в България вече е в ръцете на известни ловни богаташи като братя Ангелови (ДЛС "Витошко-Студена"), Валентин Златев (ДЛС "Паламара" и ДЛС Росица), Цоло Вутов (ДЛС "Витиня"), Румен Гайтански (ДЛС "Искър"), Емил Димитров (ДЛС "Шерба"), Фуат Гювен (ДЛС "Арамлиец"), Тодор Батков (ДЛС "Кормисош"), Тихомир Трендафилов (ДЛС "Тракия"), Делян Пеевски в 2 две ловни стопанства в Родопите и т.н.”, пише в анализа.

Средните цени, формиращи се от размера на ежегодните инвестиции, са около 20 лв. на хектар. “Ако фирмата успее да покрие този разход със сходни по размер приходи, то „феодализацията“ на стопанството на практика излиза безплатна”, отбелязват от “Зелени закони”.

“При липсата на обществен контрол ловните концесии водят до пълна феодализация на горите и ловните територии чрез ограничаване на обществения достъп посредством ловни огради, административни заповеди и жива охрана, чрез непрозрачно обсебване и ползване на публичните ресурси (гори, дивеч, сгради) за сметка на държавата, чрез нагласена приватизация на сгради и т.н.”, се казва в анализа на организацията.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари