Някога лисиците са били най-добрите приятели на човека

0
Археологически открития показват, че отделни лисици са били опитомявани от хората
Археологически открития показват, че отделни лисици са били опитомявани от хората

Археологически открития показват, че отделни лисици са били опитомявани от хората

В древен гроб в днешна северозападна Аржентина човек е бил погребан с домашния си любимец. Но според ново изследване този приятел не е бил куче. В гроба е открит скелет на вид животно, което някога може би се е конкурирало с кучетата за човешката обич - лисица.

Хората и кучетата имат дълга история. Връзката между двата вида е на десетки хиляди години. Въпреки това нов анализ на доказателства от погребение в Патагония, датиращо отпреди около 1500 години, загатва за подобна тясна връзка между ловец-събирач в южната част на Южна Америка и големия изчезнал вид лисица Dusicyon avus, пише БГНЕС.

Първоначално археолозите откриват почти пълния скелет на D. avus, погребан заедно с човешки в Каняда Сека, обект в северна Патагония, през 1991 г. По костите не е имало следи от порязване, така че лисицата не е била изядена, казва д-р Офели Лебрасюр, изследовател от изследователската мрежа Wellcome Trust Palaeogenomics and Bio-Archaeology Research Network в Училището по археология към Оксфордския университет в Обединеното кралство.

Задълбоченият анализ на древна ДНК и радиовъглеродното датиране потвърждават вида и възрастта на лисицата, а изследването на колагена в останките на лисицата показва, че тя се е хранила със същата храна, с която се е хранила тази група хора. Заедно с разположението на скелета в гроба, диетата на животното подсказва, че лисицата е била опитомена и може да е била отглеждана като домашен любимец, съобщават учените в сряда в списание Royal Society Open Science.

Откритието се прибавя към нарастващия брой доказателства от погребения на други континенти, които показват, че отделни лисици са били опитомявани от хората и са имали обща връзка, основана на другарството.

D. avus е живяла от плейстоценската епоха (преди около 2,6 милиона до 11 700 години) до холоцена, като е изчезнала преди около 500 години. Видът е бил е с размерите на съвременната немска овчарка, но далеч по-лек - с тегло до 15 кг.

"Като цяло Dusicyon avus се храни с месо", казва Лебрасер, който ръководи проучването заедно с д-р Синтия Абона, изследовател от Националния съвет за научни и технически изследвания на Аржентина. Но когато учените изследват скелета на лисицата от погребението, те установяват, че диетата ѝ е по-малко месоядна от очакваното и повече прилича на диетата на хората.

"Това предполага, че или общността я е хранила, или тя е била около общността и се е хранила с кухненските отпадъци", казва Лебрасер пред Си Ен Ен. "Това би подсказало, че има по-близка връзка и интеграция на животното в рамките на общността".

Представата за лисиците като домашни любимци в Южна Америка съвпада с данните от други погребения на лисици в Европа и Азия, казва д-р Аурора Грандал-д'Англаде, палеобиолог от Университета ла Коруня в Испания. Грандал-д'Англаде преди това е описала гробове от бронзовата епоха на Иберийския полуостров, които включват и откриването на десетки кучета и четири лисици, погребани заедно с хора. Изследователите откриват, че лисиците са били подредени подобно на кучетата, което предполага, че те също са били верни спътници на хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари