НСОРБ: Застрашено е изпълнението на общински проекти за 2,2 милиарда лева

0
Бяха обсъдени проблемите заради рязкото поскъпване на енергоносителите и повишението на цените на строителните материали и услуги
Бяха обсъдени проблемите заради рязкото поскъпване на енергоносителите и повишението на цените на строителните материали и услуги Снимка: НСОРБ

Застрашено е изпълнението на общински проекти на стойност 2 200 000 000 лева.

Това стана ясно на заседанието на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ), предава БНР.

На него бяха обсъдени проблемите заради рязкото поскъпване на енергоносителите и повишението на цените на строителните материали и услуги.

С близо 30 на сто са нараснали цените на материалите и разходите за труд в строителния сектор и това застрашава изпълнението на сега изпълняващите общински проекти. Националното сдружение продължава да търси спешно решение на проблема, включително и осигуряване на необходимия ресурс от държавния бюджет. Сдружението ще търси методическа помощ и от Агенцията по обществени поръчки за процедурите за индексиране на поръчките за строителство.

Управителният съвет обсъди и тежката ситуация, предизвикана от нарастването на цената на електроенергията. Проблемът е бил обсъждан и в рамките на консултациите с Министерството на финансите по законопроекта за държавния бюджет за тази година, както и на работните срещи с ръководствата на парламентарните комисии по регионално развитие, бюджет и финанси, социалната и демографската политика.

Сдружението на общините е изработило проект от предложения и ще продължи да търси както краткосрочни решения, свързани със сметките за електричество през зимните месеци, така и механизъм за трайно решаване на проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари