НСИ "изпуснал" внос за 4 милиарда лева, но няма проблем с БВП

0
Не ставало дума за "манипулация" или "грешка", а за "ненавременност"
Не ставало дума за "манипулация" или "грешка", а за "ненавременност" Снимка: Банкеръ

Националният статистически институт (НСИ) е "изпуснал" внос на горива за 3-4 млрд. лв. през 2019 г., но въпреки това обявеният икономически растеж на страната няма да претърпи съществена корекция.

Това стана ясно от обясненията на ръководството на института, начело с председателя Сергей Цветански, който даде извънредна пресконференция за обявяването на ревизираната оценка на брутния вътрешен продукт (БВП), предава Mediapool.bg.

Ръстът на БВП за 2019 г. е 3.4%, сочат предварителните данни, които ще претърпят и трета корекция на 17 октомври. На 14 февруари НСИ обяви експресни данни за растеж от 3.5%. Конкретно данните за четвъртото тримесечие се ревизират от 3.5% растеж на годишна база на 3.1%.

Публично за проблема със статистическите данни се разбра на 21 февруари, когато БСП алармира от парламентарната трибуна, че в данните за платежния баланс за миналата година се вижда огромен неотчетен внос предимно от петролни продукти в рамките на около 2 млрд. евро. Според левицата пропускът трябвало да доведе до намаляване на ръста на БВП за 2019 г. до около 0.8-1%. От прессъобщение на Българската народна банка също стана ясно, че има рекорден размер на "грешки и пропуски" в данните платежния баланс – 3.3 млрд. евро.

От обясненията на НСИ при ревизията на данните днес стана ясно, че действително има "изпуснат внос", който според експерти от института е около 4 млрд. лв., а според председателя му Цветански – "3 милиарда и нещо", но това не променя съществено БВП заради извършени други корекции на обща стойност 8.6 млрд. лв.

Разликата идва от промяна в законодателството, която е променила декларирането на вноса и е забавила отчитането на внесените горива с месеци.

Сергей Цветански първоначално не пожела да коментира темата, а даде думата на експертите от института да разяснят методологията, по която работят. Едва в края на пресконференцията на въпрос на Mediapool председателят все пак коментира, че съжалява, че "се обясняваме надълго и нашироко по този въпрос". "Манипулации няма. Говори се за грешки, за нещо, което НСИ е объркал. Аз бих говорил за ненавременност", коментира Цветарски. Той си призна, че не е знаел за промяната в режима за деклариране през 2019 г. По думите му необхватът на вноса през 2019 г. е "новост, за която не сме били готови".

Цветарски обясни, че са взети мерки за подобряване на комуникацията с Агенция "Митници", така че НСИ да получава данните навреме. "Не сме застраховани нещо да се пропусне, но имаме договорки как да получаваме данни по-навременно. Ще следим отделни позиции и фирми. Но резултатът не е катастрофален за оценката на БВП", каза Цветарски. Той е разпоредил и одит на процесите в отдела на НСИ за външната търговия.

Шефът на НСИ бе категоричен, че европейската статистическа служба Евростат не вижда проблем в сегашната ситуация. "Ние сме в непрекъсната връзка с колегите от Евростат. Изпращаме тези данни и Евростат непрекъснато проверява как се прилага методологията", каза Цветарски. По думите му днешните ревизирани данни вече са предадени в Евростат, оценени са, не са забелязани проблеми и ще бъдат публикувани от службата на 10 март с данните за останалите страни от ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Днес го дават 42 градуса. Дали да не си обуя сандалите без чорапи?

Харесай Дунавмост във Фейсбук