НСИ: 80% от българите са на прага на бедността

1
Близо 80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи
Близо 80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи Снимка: БТА

Близо 80% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

Проучването е на Националния статистически институт. Едва 20 на 100 са тези, които имат увеличение на приходите си. Въпреки двуцифрената инфлация - 80% нямат никакво увеличение на доходите си през последната година, предава БНТ.

Семейството на Ива Цветкова е сред домакинствата, които са свили разходите си заради инфлацията. Непроменените доходи на тричленната фамилия през последните 12 месеца налагат известни ограничения.

Ива Цветкова: "Наложи се да вземем решение да не ходим на почивка, тъй като предстои учебната година и детето смени училището. Нови неща трябва да се закупуват и така си правихме по-сериозни сметки".

Ива е притеснена, че предстои и зимният сезон, което означава по-високи разходи за отопление.

Ива Цветкова: "В нашето семейство специално сме забелязали, че за ток отиват най-много средства, тъй като не ползваме ТЕЦ и това доста се отразява на семейния ни бюджет".

Около 1/3 от анкетираните от Националния статистически институт са ограничили потреблението си на енергия. Близо 9 на 100 от живеещи в градовете са посочили, че не могат да си позволят достатъчно потребление на енергия. В селата делът на хората с ограничения в това отношение е 37.8% - с 9 процентни пункта повече в сравнение с градовете.

Според икономисти докато бизнесът в България продължава да работи на ишлеме, цената на работната сила няма да се промени и затова не могат да се очакват по-високи доходи. И предлагат вариант за изход от ситуацията.

Доц. Даниел Павлов – икономист: "Един от начините е да стимулираме малките и средни предприятия, особено в провинцията, да извършват своето производство чрез права върху собствена търговска марка. Така например, има различни международни корпорации, които имат права върху своите напитки - търговска марка, промишлен дизайн, изключително добра пазарна политика. И ето, в резултат на това те са мултимилиардери".

Според доц. Павлов повишаването на бизнес културата на купувачите също е ключово. Ако се залага на продукти на родното производство, това ще стимулира местния бизнес, което неизменно ще доведе до по-високи доходи на населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Az
    Най-после нещо реално написано. Как са го допуснали?
  • 3
    2
    фена на Путин
    НЕ Е ВЯРНО !!! Попитайте от ПъПъ и майка ви Дъ и Бъ вадят ни от дъното, спасяват ни. Оправят ни ! А то просто било да се излижат дузина щатски задници за да станем най-големият производител на боеприпаси за усрайна и да ни натикат чужд петрол срещу още комисионни Никой не го ебе за вас. Не го ли проумяхте най-сетне. На ви демокраси, на во юрът юниън, на ви шенген. Хак да ви е !!!
  • 6
    1
    Аз
    Не може да бъде! Това е някакъв фейк!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари