Новородено бебе почина след разкатаване в три болници

0
В едната болница поискали 1400 лева за транспорта му до Пловдив
В едната болница поискали 1400 лева за транспорта му до Пловдив

Диагнозата е била грешна, родителите казват, че едната болница е поискала 1400 лева за транспорта му до Пловдив

Спешна проверка на смъртта на недоносено бебе започва здравното министерство, съобщиха от ведомството.

Става дума за бебе, родено в седмия месец в Бургас. Според информацията на clinica.bg, детето е преминало през три болници, като в едната са поискани 1400 лв. на родителите му, за да бъде превозено до клиника в Пловдив. Случаят повдига много въпроси, тъй като по закон спешният медицински транспорт у нас трябва да е безплатен, ако лечебно заведение не може да окаже нужната помощ на пациент пък, трябва да организира преместването му в по-компетентна болница.

За инцидента сигнализира разследващият журналист Димитър Стоянов от "Биволъ". „Днес едно родено в седмия месец бебе умря. Умря, защото здравеопазването ни е в плачевно състояние!", написа той в своя профил във фейсбук. Според него частна болница е поискала 1400 лв., за да транспортира детето по спешност в друго лечебно заведение, където да му бъде оказана нужната помощ. Най-накрая линейката тръгва безплатно, но детето загива. 

Проверка на clinica.bg показва, че бебето е родено в едно лечебно заведение в Бургас, след което е транспортирано във втора болница в морския град. "Детето е родено в МБАЛ "Бургасмед" по нормален механизъм, 13 седмици преди термин с тегло 900 грама. То е интубирано, преведено в Интензивен сектор на Отделение по Неонатология, където е поставено на апаратна вентилация и е проведена терапия в пълен обем, съгласно утвърдения алгоритъм на поведение", съобщиха от лечебното заведение. Оттам допълниха, че като сертифицирано с II ниво на компетентност, Отделението по неонатология на болницата няма право да отглежда деца с екстремно ниско тегло и съгласно Медицинския стандарт по неонатология са го транспортирали към лечебно заведение с по-високо ниво на компетентност.

"След стабилизиране на основните жизнени функции и показатели, на втори постнатален ден детето е преведено в отделение по Неонатология на УМБАЛ „Дева Мария"*-структура с III-то ниво на компетентност. Транспортът от лечебното заведение е осъществен през системата на Спешна помощ, от дежурен неонатолог на МБАЛ „Бургасмед" и екипировка -траспортен кувиоз и респираторен апарат на болницата", допълват от болницата.

Критичното състояние на детето обаче не е овладяно и във второто лечебно заведение и налага преместването му в университеската болница "Св. Георги" в Пловдив. Според Димитър Стоянов за тази цел в УМБАЛ "Дева Мария" на родителите са поискали 1400 лв. за спешния транспорт с линейка. След като бащата вдига скандал и започва да снима с телефона си, линейката тръгва за Пловдив без да вземе нито стотинка. Състоянието на детето обаче е критично и то губи живота си. "Действително в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив е постъпило 7-дневно недоносено бебе  с много ниско тегло в клинична смърт, което е било преведено от частно лечебно заведение в Бургас", казаха от болницата. Оттам добавят, че детето е изпаднало в това състояние още по време на транспортирането. Според медиците обаче диагнозата, с която идва бебето е грешна.

"Извършените изследвания, в това число и аутопсия, не потвърждават диагнозата, поставена от изпращото лечебно заведение. Лекарите в УМБАЛ "Свети Георги" приемат, че въобще не се касае за проблем в областта на детската хирургия. Както винаги в подобни случаи ще окажем пълно съдействие в случай на проверки от компетентните органи. Ръководството на лечебното заведение изказва съболезнования на близките на починалото бебе", допълват от "Св. Георги" и казват, че нямат право на повече информация без съгласието на родителите. 

Бащата на починалото бебе се казва Светослав Миленов. Под поста на Димитър Стоянов във фейсбук той добавя името на болница "Дева Мария", където са му поискали 1400 лв., но в крайна сметка не са взели нищо. „Аз съм бащата на Боян и не искам сензация или мъст, нека има светлина за следващите, които искат да имат деца по Южното Черноморие", пише той в коментара си.

Междувременно от здравното министерство назначиха официална проверка на случая. Тя ще бъде извършена от ИА "Медицински надзор". Проверката вече е факт, ще се опитаме да видим как седят нещата и в двете болници в Бургас до края на седмицата, потвърди д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас. Колегите му в Пловдив ще отидат съответно в УМБАЛ "Св. Георги". От Националната асоциация, на работещите в спешна медицинска помощ пък обясниха, че в подобни ситуации лечебните заведения трябва да осигурят безплатен транспорт за недоноснеите деца чрез Спешна помощ. 

Има и други случаи, в които е предлагано на недоносени бебета да се транспортират с частен медицински транспорт, което е недопустимо. Ангажимент е на центровете за спешна медицинска помощ да осъществяват този транспорт напълно безплатно. По тази причина те са оборудвани с линейки с кувьози. Освен това бебетата трябва да се транспортират с неонатолог или педиатър, защото се изискват специфични грижи за тях", коментира д-р Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация, на работещите в спешна медицинска помощ.

* - Към момента от УМБАЛ "Дева Мария" не са изпратили официална позиция по случая, поради което няма как да дадем и тяхната гледна точка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари