Ново изследване: По-вероятно е да получим странични ефекти след ваксинации, ако ги очакваме предварително

268
Тази връзка може да се обясни с ефекта ноцебо
Тази връзка може да се обясни с ефекта ноцебо

Проучванията показват, че страничните ефекти, които човек може да има след ваксинация, може да са свързани с това, което той очаква от нея, информира Датското държавно радио, цитирано от Агенция Фокус.

Страдали ли сте от главоболие, гадене или треска след ваксинация срещу коронавирус? Вашите страхове и очаквания относно ваксината може да са изиграли роля за тези оплаквания.

Ново изследване, публикувано в научното списание Psychotherapy and Psychosomatics, предполага, че е по-вероятно да получите странични ефекти след ваксинации, ако ги очаквате предварително.

„Знаем, че броят на страничните ефекти зависи от възрастта, пола и вида на ваксината. Но сега също така виждаме, че очакванията на хората за странични ефекти сами по себе си допринасят за появата им при конкретен човек “, казва Лене Васе, професор по психология в университета в Орхус, участващ в новото проучване.

Страничните реакции могат да бъдат свързани с ефекта на „ноцебо

В проучването учените са попитали участниците какви странични ефекти очакват да получат, преди да бъдат ваксинирани.

След това те сравняват отговорите си със страничните ефекти, които ваксинираните хора действително са изпитали в крайна сметка.

Според Лене Васе резултатите показват, че участниците, които са очаквали странични ефекти, са по-склонни да се почувстват зле след инжекцията. Тя казва, че тази връзка може да се дължи на ефекта ноцебо.

Много хора може да са наясно с плацебо ефекта – когато положителните очаквания могат да накарат обикновената таблетка с калций да действа като истинско болкоуспокояващо при човек.

Ноцебо има обратен ефект. В този случай, например, ако човек е предварително настроен за нещо лошо след ваксинация - висока температура или главоболие - тогава вероятността от такива странични ефекти се увеличава.

„Ако очаквате болка сега, самото очакване на болка ще активира много от мозъчните региони, които са включени, когато всъщност изпитвате болка“, казва професорът.

Една по-подробна дискусия може да промени нещата.

Лене Вазе вярва, че начинът, по който говорим за страничните ефекти на ваксината в обществото, може да повлияе на очакванията на хората. Според нея по този въпрос трябва да се направи нещо.

"Много е важно как говорим за страничните ефекти, както в медиите, така и помежду си."

Същото важи и за персонала в пунктовете за ваксинация. Те трябва да обмислят как съобщават потенциални странични ефекти на получателите на ваксината, тъй като това може да се окаже важно.

„Ако кажете на хората, че 95% от ваксинираните нямат странични ефекти, ще видите, че по-малко хора страдат от тях, отколкото ако на всички се каже, че само 5% имат странични ефекти“, обяснява тя.

Според Лене Васе, няма съмнение, че е важно и необходимо да се информират хората за възможните странични ефекти, но в същото време ваксинираните трябва да имат реалистична представа за тях. Ако това се балансира хармонично, хората е по-малко вероятно да изпитат странични ефекти.

Какви странични ефекти могат да възникнат след ваксинация срещу коронавирус?

Чести нежелани реакции:

*Болка и зачервяване на мястото на инжектиране

*Умора

*Главоболие

*Болки в мускулите и ставите

*Треска

*Невисока температура

Редки странични реакции:

*Тежки алергични реакции

*Затруднено дишане

*Кожен обрив

*Оток на лицето

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук