Новият президент на България ще бъде на токчета

0
Женски бой за „Дондуков“ 2
Женски бой за „Дондуков“ 2

Женски бой настава до броени седмици за „Дондуков" 2.

Няколко дами вече се оформят като евентуални кандидат-президентки, за разлика от вота преди 5 години, когато желаещите в поли и на токчета да седнат на държавния стол бяха само две - Меглена Кунева и Мария Капон.

Лидерката на ДБГ и в Реформаторския блок, вицепремиер по европейските въпроси и министър на образованието Меглена Кунева и на тазгодишните президентски избори ще е първа писта. Засега другата от преди една петилетка кандидатка - Мария Капон, не дава заявки отново да се бори за гражданското одобрение, но пък често търси поводи за медийни изяви, което в година на избори винаги е знак за участие.

Кунева пък вече направи първата стъпка към втория си опит.

Още в неделя, когато тя обяви, че споделя мнението на СДС шефа Божидар Лукарски да се направи предварителен вътрешен избор в Реформаторския блок и така формацията да излъчи единна кандидатура за президент, стана ясно, че най-вероятно Кунева отново ще се впусне в предизборна надпревара.

Вицепремиерът и отскоро образователен министър споделил преди екипа си, че има реални шансове този път да се добере до балотаж, независимо кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ. Кунева била убедена, че ако нейното име бъде издигнато за номинацията на целия блок, дори фактори в ДСБ щели да я подкрепят.

В същото време ходът на ДБГ и СДС да направят вътрешен вот и да се консолидират около една фигура бе разтълкуван недвусмислено и от партийни функционери, и от избиратели и симпатизанти на РБ, че цели изваждането на тъмносиния шеф Радан Кънев от надпреварата. Още миналата година той сам даде заявка, че не е изключено да се кандидатира за „Дондуков" 2, но до момента не е потвърдил официално намерението си.

На другия полюс - левия, вече се оформя нова стратегия. След като червената фурия Корнелия Нинова призна, че ще конкурира Михаил Миков за лидерското място на конгреса на Столетницата през май, стана ясно и че по устав нищо не й пречи, дори да бъде избрана за социалистка номер едно, да се пробва и в боя за държавен глава. Все по-ясно било за бесепарите, че единствената печеливша двойка за тях, която би могла да ги изведе до втория тур на изборите, е Корнелия Нинова - Янаки Стоилов.

Доскоро се смяташе, че депутатът от всички парламенти след промените трябва да е флагман на кампанията - кандидат за президент. Но като лидер на т.нар. ляво крило той може да обере само твърдия електорат на левицата, докато Нинова има далеч по-центристки, а на моменти и десни виждания, които биха могли да оберат широка периферия.

Все още не е ясно дали и АБВ няма да заложат на дама, след като социалният министър Ивайло Калфин продължава да избягва въпроса би ли участвал в президентската надпревара, или би отстъпил на лидера си и бивш държавен глава Георги Първанов флагманското място.

Източници на „Всеки ден" в централата на АБВ на ул. „Врабча" са категорични, че ако той отново бъде издигнат за президент, кандидатът за негово вице със сигурност ще е жена.

Татяна Дончева зад Радан?

Почти сигурно за „Дондуков" 2 ще се кандидатира и Татяна Дончева. Лидерката на „Движение 21" набра точки по време на последните парламентарни избори с факта, че партията й е една от малкото извън НС, преминала 1%, и с това заслужила държавна субсидия. Това количество гласове изобщо няма да стигне на бившата червена депутатка дори да припари в близост до президентството.

Седесари обаче уж на шега пуснаха мълвата в парламента, че Дончева може да е „двойка" с Радан Кънев, след като Татяна беше гост на конгреса на ДСБ и получи бурни аплодисменти. Затова, ако тъмносиният лидер откаже да подложи кандидатурата си на вътрешнокоалиционен избор в Реформаторския блок и реши да се кандидатира само от ДСБ, то Татяна Дончева можело да му е вицепрезидент.

„Ако предположим обратното - тя кандидат за президент, той за вице, може би вече ще е прекалено", коментира с усмивка депутат от СДС.

Фандъкова е фаворит

В ГЕРБ продължава да се носи името на столичната кметица Йорданка Фандъкова като най-вероятен кандидат за президент, ако премиерът и лидер на партията Бойко Борисов заложи на нежния пол.

Управляващата партия обаче твърдо отстоява позицията си, че ще проговорят за номинации за държавен глава чак през юни, а само по изключение към края на май. Но и в момента се прокрадват „между редовете" поне някои намерения. Много е вероятно кандидатурата на ГЕРБ наистина да е жена, и то Йорданка Фандъкова, ако се заложи на думи на втория в партията и първи в предизборните кампании Цветан Цветанов.

„За мен най-същественото в профила на нашия кандидат на първо място е да бъде човечен, достъпен до хората и да има здраво семейство. Защото, когато имаш семейство и постоянно се сблъскваш с проблемите, които имат децата и близките ти, ти можеш да бъдеш много полезен като държавник", заяви преди дни той.

Зам.-лидерът на ГЕРБ обаче се застрахова, че окончателната дума в решението ще е на Бойко Борисов. Цветанов подчерта и още нещо. Че макар премиерът да има сериозен ангажимент в изпълнителната власт, лидерът на партията винаги ще бъде разглеждан като потенциален кандидат за президент.

Вече е категорично ясно, че ГЕРБ няма да заложи отново на Росен Плевнелиев, като го издигне за втори мандат. Но пък в партията не изключват възможността сегашният вицепрезидент Маргарита Попова да бъде издигната за държавен глава или пък отново за вице. „Не смятате ли, че две достойни дами в тандем за президентството ще са много силна номинация?", отговори с въпрос депутат от ГЕРБ на питане на „Всеки ден" за спрягани кандидатури.

Вариант за ГЕРБ бил и бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова. Но за тази цел трябва експресна промяна в конституцията - да отпадне изискването кандидатът да е живял последните 5 години в България, твърдят юристи. Други правни спецове обаче смятат, че един посланик на България не попада в графата „живял извън държавата", защото я представлява независимо къде и живее на „територията" й в посолството.

Ако се окаже вярно първото тълкувание обаче, ГЕРБ едва ли ще тръгне да променя Конституцията точно заради Поптодорова, като се има предвид, че казусът е тежко натоварен „исторически". Смята се, че беше въведен, за да не се кандидатира Симеон Сакскобургготски за президент след завръщането на царя в България.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари