Новият председател на НС: Има проект на решение по въпроса за сертификатите в парламента

1
Проектът ще бъде обсъден съвсем скоро, заяви Никола Минчев
Проектът ще бъде обсъден съвсем скоро, заяви Никола Минчев Видео: Дарик радио

Новият председател на 47 НС гостува на слушателите на Дарик радио.

Как да се върне доверието в парламентаризма, бе първата тема в разговора.

Според новия председател на НС Никола Минчев доверието се връща чрез самата работа на народните представители, чрез законодателната дейност, качественото законодателство, ефективния контрол и отчетност. 

Трябва да се види, че народните представители имат своя собствена воля, посочи той. 

Разговорът продължи по организацията на работата на новия парламент, работата на комисиите.

Никола Минчев обърна внимание на един от важните приоритети, а именно по-качествен законодателен процес. Той подчерта, че е важно и да има диалог в пленарната зала.

По темата за зеления сертификат и дали той ще е необходим за влизане в НС, Минчев посочи, че има проект на решение по въпроса и той ще бъде обсъден съвсем скоро.   

По темата за главния прокурор, Минчев каза че има законови възможности и чрез обикновено мнозинство, с промени на част от законите, да се подобри цялостната обстановка. По отношение на КПКОНПИ той посочи, че чрез законодателни промени ще се придвижат темите залегнали в коалиционното споразумение.

Що се отнася до специализирания съд, новият председател посочи, че ще се работи за закриването на този орган, както е по коалиционното споразумение.

Електронното правосъдие осигурява бърз достъп до правосъдие, посочи той и изрази надежда до година и половина, да има резултати и в тази посока.

Що се отнася до личната конституционна жалба Никола Минчев подчерта, че трябва все пак да има филтър, и посочи, че това трябва да стане с промени в конституцията и ще предстои дебат по темата.

Той изрази надежда, че между коалиционните партньори няма да възникнат противоречия по отношение на законодателната програма на НС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари