Новите лични карти ще са с чип от 2020 година

0
Основната причина за отлагане на новите лични карти с една година е забавянето на обществената поръчка, който бе открита в средата на тази година от МВР
Основната причина за отлагане на новите лични карти с една година е забавянето на обществената поръчка, който бе открита в средата на тази година от МВР Снимка: БГНЕС / Архив

Издаването на личните карти с чип, което трябваше да започне през януари следващата година, се отлага за 2020 г.

Това решение взе на второ четене парламентът, като направи промени в Закона за личните документи през преходните и заключителните разпоредби на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили. Промяната на закони, чрез други закони се превръща в практика за управляващите в последните месеци.

Основната причина за отлагане на новите лични карти с една година е забавянето на обществената поръчка, който бе открита в средата на тази година от МВР, обясни заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов. Той гарантира, че срокът ще бъде спазен, като се очаква поръчката да приключи до средата на следващата година, тъй като през втората половина на 2020 г. се очаквал сериозният пик на подмяна на лични документи.

Димитър Данчев от БСП обвини управляващите в "опити за шиканиране", с които се отлага електронната идентификация, а оттам и електроннното управление като цяло, пише Дневник.

В новите документи за самоличност ще има вграден чип с биометрични данни и електронна идентификация, чрез която ще могат да се ползват електронните услуги на държавната и общинските администрации, както и електронен подпис. Такъв чип ще има и в удостоверенията за пребиваване на чужденци. Вграждането на биометрични данни в личните карти ще е по желание, а ако някой не желае в документите му за самоличност да има електронна идентификация, за това трябва да има изричен отказ от негова страна.

Забавянето на личната карта с електронен чип забавя и работата по електронното правителство, тъй като тя да се ползва като електронен подпис. Така ще могат да се ползват различни видове електронни услуги, които държавата предлага в момента.

Електронна самоличност трябва да има и в чипа на паспортите. Така и българите, които живеят предимно зад граница, ще могат да ползват всички електронни услуги, които администрацията предлага.

Омбудсманът Мая Манолова обяви вече, че ще сезира Конституционния съд (КС) за поредното отлагане на електронното гласуване, което се подразбира с преместването на срока на издаване на новите документи, тъй като те трябваше да служат за идентификатор при електронно дистанционно гласуване.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари