Новите големи планове на ДПС

0
Ахмед Доган определи ДПС като “модел за политика” и изрази убеденост, че на партията предстои “много интересно бъдеще”. Може би зелено
Ахмед Доган определи ДПС като “модел за политика” и изрази убеденост, че на партията предстои “много интересно бъдеще”. Може би зелено Снимка: БГНЕС

ДПС има големи планове за бъдещето си. Движението иска да участва в управлението и залага на Зелената сделка. А както знаем, Ахмед Доган отдавна има интереси в зелената енергия

 Коментар на  Емилия Милчева за Дойче Веле

На Десетата национална конференция на ДПС, на която преизбраният за лидер Мустафа Карадайъ издигна като цел участие в управлението, нито един български политик не приветства партията. Поздравления на форума, провел се онлайн, поднесоха политически лидери от Турция, начело с президента Ердоган, видни европейски либерали, към чието политическо семейство принадлежи ДПС, и един единствен дипломат - посланикът на Азербайджан. Разликата с партийния форум отпреди 4 години, когато слова четоха пратеници на БСП, АБВ, НДСВ, Народен съюз, както и лидерът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев, бие на очи. Да не би ДПС да е станало по-токсично в сравнение с 2016 година?

Какво всъщност каза Карадайъ

В словото си новият стар лидер, който ще ръководи ДПС до декември 2023 година, всъщност даде много по-голяма заявка - за участие в Зелената сделка. Именно на “водородната революция в дигиталната ера” и стратегия за растеж, базирана на Европейския зелен пакт, беше посветена по-голямата част от речта на Карадайъ. Той претупа последните изборни провали на ДПС и единственото по-добро представяне на местните избори през 2019, където Движението спечели 47 кметове на общини при 40 по-рано. Критикува ГЕРБ заради “национализмите и популизмите‘ и политиката на разделение и противопоставяне, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. Отбеляза “липсата на реформи”, “кризата в здравеопазването”, повсеместно недоверие към управляващите и очертаваща се дестабилизация в страната...

След това лидерът на третата политическа сила в 44-ото НС заговори за новата индустриална революция. Изглежда, че в ДПС добре са проучили Европейския зелен пакт, неговите инвестиционни механизми и предвидено финансиране. Брюксел разчита плановете за декарбонизация да станат двигател за възстановяване на европейските икономики, пострадали от кризата с Ковид-19. ДПС силно ги подкрепят.

ДПС се хваща за “зелено”

В името на посочената цел - през 2050 година Европа да се превърне в първия климатично неутрален континент, България ще получи близо 12 милиарда евро, за да осъществи прехода към по-чиста икономика. Един от трите стълба на Фонда за справедлив преход е програмата InvestEU, която ще финансира частни проекти в областта на зелените технологии, и Механизъм за отпускане на заеми в публичния сектор. Чрез тях България може да получи достъп до 4,5 милиарда евро. Част от тези средства ще са предназначени за нови ВЕИ-мощности - бизнес, в който кръгове на ДПС имат инвестиции и дългосрочни интереси още от времето на тройната коалиция, когато беше бумът на ВЕИ по българските реки и язовири. През ноември Европейската комисия представи стратегия за развитие на разположените в крайбрежните води ВЕИ, съгласно която до 2030 година те трябва да се увеличат от сегашните 12 гигавата на поне 60. В документа Черно море е посочено като район с огромен потенциал за разполагане на крайбрежни вятърни платформи.

От две години почетният председател на ДПС Ахмед Доган е собственик на втората по големина ТЕЦ в България и на Балканите - ТЕЦ “Варна”, разположена на свързаното с Черно море Варненско езеро. ТЕЦ “Варна” има шансове да се възползва от средства по Зелената сделка, макар предишният собственик на ТЕЦ-а да твърдеше, че половината от шестте ѝ блока работят с газ, а не на въглища. Въпреки тези уверения м.г. тя бе поставена на 140-о място от екоорганизацията ”Грийнпийс” в списък на най-големите замърсители със серен двуокис в света. След като получи десетки милиони от държавата за “студен резерв”, тази година ТЕЦ “Варна” бе “изключена” от схемата - по разпореждане на премиера Борисов. Зелената сделка е шанс за собственика ѝ Ахмед Доган да спечели отново от инвестицията си, придобита срещу 3500 лева.

За едни дългосрочни интереси

А интересите на Доган в зелената енергия датират доста по-отдавна. Бизнесът на регистрираната преди десетина години фирма “Хелиос Солар” е фотоволтаични централи, вятърни паркове и тяхната експлоатация, производство и продажба на енергия от възобновяеми източници и др. Чрез “Хелиос Солар” бе закупен теренът в парк Росенец и пак “Хелиос Солар” изгради и лятната резиденция, в която живее Доган - също на брега на Черно море. Какво пречи например там да се прави и ток от вятъра - редом до оранжериите за био зеленчуци на почетния председател...  

В словото си Карадайъ изброи няколко идеи на ДПС за постигане на целите на Зелената сделка, сред които и “въвеждане на по-чисти, по-евтини и по-здравословни форми на частен и обществен транспорт“. Бизнесът на превозвачите също не е чужд на ДПС.

В ДПС винаги са имали нюх и стратегия за монетаризиране на политиката. Няколко години преди България да стане член на ЕС, Ахмед Доган беше първият, заговорил за необходимостта от обучени кадри, които да подготвят добри проекти за финансиране от еврофондовете. Далновидността му бе затвърдена с монопола, установен от ДПС на ключови за разпределянето на евросредства институции. Сега, когато България е най-изоставаща в ЕС по отношение на плановете, свързани със Зелената сделка, ДПС отново изпревари всички с обявените стратегически цели. 

Доган и Ердоган

В обръщението си към делегатите на форума Доган предупреди: “Но не забравяйте: за да бъдете равнопоставени с другите политически сили, трябва да сте поне една крачка (но не и повече) пред тях в сканирането, визирането и реформирането на света, в който живеем. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, тогава ще се превърнем в събирателен образ на врага за всички”. Думите му чете евродепутатът Илхан Кючюк, един от изявените политици в ДПС, на когото се възлагат големи надежди. На предишния форум Доган бе поверил обръщението си на друг евродепутат - Филиз Хюсменова.

С видео приветствие, изненадващо, се включи и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. В него той не се обърна персонално към никого от ДПС, но пък назова единствено отсъстващия на конференцията премиер: “Виждаме, че под председателството на моя скъп приятел Бойко Борисов България се справя успешно с кризата, породена от пандемията”. Приятелите на моите приятели са и мои приятели - вероятно това е разковничето за появата на Ердоган, след като през 2016 година Анкара беше забранила на Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. Причината - сваленият руски боен самолет през ноември 2015, последвалата защита на турските действия от тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан и незабавното му изхвърляне от ДПС.   

Но за сърдечния поздрав на Ердоган има и друга причина. И тя е активността на ДПС в застъпничество за интересите на Азербайджан след разгорелия се отново военен конфликт с Армения заради Нагорни Карабах. Наскоро в Баку президентът на Турция чества заедно с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев “славната победа”. А на онлайн-конференцията посланикът на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова отбеляза заслугите на ДПС в словото си: “Членовете на ДПС винаги са подкрепяли гласа на истината на Азербайджан както в България, така и в европейските институции и са допринесли за нашите отношения с решителната си позиция в Европарламента, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и парламентарната асамблея на ОССЕ”. Илхан Кючюк е един от тези активисти.

На форума Ахмед Доган определи ДПС като “модел за политика” и изрази убеденост, че на партията предстои “много интересно бъдеще”. Може би зелено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари