Нови правила за приема след 7-ми клас

0
Училищата имат право да изберат различни предмети при образуването на бала за прием след 7-и клас за всяка отделна паралелка
Училищата имат право да изберат различни предмети при образуването на бала за прием след 7-и клас за всяка отделна паралелка Видео: Нова телевизия

Училищата имат право да изберат различни предмети при образуването на бала за прием след 7-и клас за всяка отделна паралелка.

Това съобщиха от министерството на образованието. Разлика може да има дори между 2 паралелки с един и същи профил в едно и също училище. Става дума само за избора на двата предмета от свидетелството за завършено основно образование, които участват в балообразуването, информира Нова телевизия.

Така например в дадена гимназия една от паралелките с профил “чужди езици” може да класира кандидатите с оценките по български език и литература и по чужд език, а друга - с тези по български език и литература и по философия.

Оценките от свидетелството за основно образование се преобразуват в точки по определена скала. При нея отличен (6) се приравнява на 50 точки, много добър (5) - на 39 точки, добър (4) - на 26 точки, а среден (3) е равена на 15 точки. Един кандидат-гимназист може да участва в класирането с максимум 500 точки. Другата част от бала се образува от точките от матурата. Те пък може да се използват по 3 начина. Според първия може да се удвоят резултатите от изпитите по български език и литература и по математика.

Вторият вариант е да се удвои или резултатът по български, или по математика, а оценката от друг предмет да се включва само веднъж. В третия случай единият резултат от матурата може да бъде утроен, а другият да се използва веднъж. Когато ученик не се е явил на някой от изпитите от външното оценяване, в класирането предметът участва с 0 точки.

Държавният план-прием се утвърждава по области до 30 март. До 10 април на сайтовете на регионалните управления по образование се публикува утвърденият план- прием за всички училища. Той се качва и на сайтовете на съответната гимназия.

Изпитът по български език и литература е на 19 май, а по математика - на 22 май, припомниха от МОН. Документи за прием се подават от 16 до 22 юни.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари